Foto: Johan Hallberg
Bedrägeri via bank-ID. Polis utreder nu flera fall av bedrägeri där privatpersoner lurats att logga på sina personliga banksidor med mobilt bank-ID.

Polis varnar för bedrägeri via bank-ID

Alingsås

Polisen i Västsverige varnar nu för bedragare som ringer upp folk och lurar dem att logga in med mobilt bank-ID på sin bank.
– Det är enkelt och samtidigt raffinerat, säger Lars-Ove Wessberg, gruppchef på bedrägerisektionen region Väst, om tillvägagångssättet.

Det är bedrägerier som sker via telefon och mobilt bank-ID som polis nu vill uppmärksamma allmänheten på. Först tar gärningsmännen reda på offrets personnummer och vilken bank hen använder sig av. Därefter ringer de upp offret från ett telefonnummer som är ”spoofat”, det vill säga att det på mottagarens display ser ut som att någon från banken ringer.

– Det presenterar sig och säger att de är från banken och att det på offrets konto ser ut att ha gjorts några konstiga transaktioner eller köp utomlands, säger Lars-Ove Wessberg, gruppchef på bedrägerisektionen Väst.

Bedragarna ber sedan offret att logga in på sin personliga banksida via sitt mobila bank-ID för att de på så sätt ska kunna stoppa de märkliga transaktionerna/köpen. I själva verket är det ett sätt för bedragarna att själva bli inloggade på offrets bank, för att de i förlängningen ska kunna skicka vidare offrets pengar till andra konton.

– Banken ringer aldrig upp kunder och ber dem logga in med sina mobila bank-ID. Banken har ju redan full tillgång till kundens uppgifter utan inloggning. Får man ett sådant samtal ska man avbryta det direkt, säger Lars-Ove Wessberg som tillägger att om man efter avbrutet samtal vill ringa och dubbelkolla med banken så ska det ske via det telefonnummer som banken normalt använder sig av.

Polis i Västsverige utreder nu ett 40-tal brott som skett enligt det beskrivna mönstret.

Läs mer i tisdagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.