Foto: TOTTE VESTERLUND
HOPPAS PÅ LÖSNING. Caroline Selim, första socialsekreterare, och Torbjörn Sandell, enhetschef för avdelning unga på placeringsenheten, hoppas på en lösning för ett tiotal ensamkommande i behov av eget boende.

Tio ensamkommande behöver bostad

Alingsås

Socialförvaltningen i Alingsås efterlyser bostäder till tio ensamkommande ungdomar på väg ut i vuxenlivet.
– Det är jättesvårt för vilka ungdomar som helst på bostadsmarknaden, men speciellt för de här ungdomarna, säger enhetschefen Torbjörn Sandell.

För tre år sedan kom ungefär 150 ensamkommande barn och unga till Alingsås. Hittills har ett femtiotal av dem fått uppehållstillstånd, permanenta såväl som tillfälliga. Knappt 20 stycken är kvar i asylprocessen och har ännu inte hunnit fylla 18 år.

Socialförvaltningen ansvarar för ungdomarna som längst till och med att de har fyllt 21 år förutsatt att de har fått uppehållstillstånd och går i skola. Ett tiotal ungdomar börjar nu att närma sig den åldern.

– Det är ambitiösa ungdomar som kämpar. Vi har jobbat med dem i tre års tid med det här att sköta om ett hem och klara av att betala räkningar. Många bor i våra stödlägenheter och har kommit långt med språket, säger första socialsekreteraren Caroline Selim.

Torbjörn Sandell och Caroline Selim berättar att det blir ett stopp i kedjan från familjehem till eget boende.

– De får inte ta ansvaret som de har möjlighet att ta, säger Caroline Selim.

Den som har boende att erbjuda kan ta kontakt med socialförvaltningen, låter de hälsa.

Läs hela artikeln i torsdagstidningen 

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.