Våldet förändrar bilden av Sverige

AT i Washington

Alldeles inför statsminister Stefan Löfvens besök hos Donald Trump på tisdag, berättar The New York Times att ”Granater och gängvåld skakar Sverige”. Den under lång tid mycket positiva bilden av Sverige i USA är på väg att krackelera. Och New York Times-artikeln är bara en i raden av reportage om gängkriminalitet, granater, våldtäkter och integrationsproblem, som bjuds den amerikanska allmänheten.

New York Times berättar om den chilenske invandraren Daniel Cuevas Zuniga som dödades av en granat i Vårby Gård. En tillströmning av vapen och granater från Balkankrigen ”knäcker svenskarnas känsla av självförtroende och säkerhet,” enligt tidningen, som tror att brott och invandring kommer att bli nyckelfrågor i höstens val, då brottsvågen spiller över från låginkomstområden till sjukhusens akutmottagningar och skolor, och polisbilar bemöts av stenar och flaskor. Hugo Garrido, en vän till Cuevas Zuniga, säger, enligt New York Times, att ”Brotten ökar och ökar, och de gör ingenting åt det. Det är förnekelse. Svenskar är mycket bra människor och de vill förändra världen.”

I januari dök den omstridde moderate riksdagsmannen Hanif Bali upp i amerikansk TV och pratade immigration på ”Tucker Carlson Tonight” på Fox News. En av Trumps favoritshower, och ett av dess reportage inspirerade presidenten till ”What Happened Last Night in Sweden”-talet i Florida ifjol. Carlson, som sade att USA inte är det enda land med en kluven inställning till invandring, berättade att en polisstation i Sverige träffades av en granatattack, och att ”explosiva attacker har exploderat”. Om Bali sade TV-ankaret att han är invandrare från Iran, som står för tuffare lagstiftning. Bali är en av flera svenskar som synts i amerikanska medier – i TV eller som ivriga skribenter – under senare tid.

Hanif Bali menade bland annat i intervjun att ”det största problemet är antalet flyktingar”, och ”att Sverige under de senaste åren tagit emot 250.000 asylsökande, och att det skulle motsvara att USA välkomnar 8-9 miljoner flyktingar”. Vidare påtalade moderaten att ”Sverige förser dessa med bostäder, sjukvård, skolundervisning, och alla dyra tjänster som det svenska välfärdssystemet förser människor med”. Han anser att brottslighet och fattigdom är effekterna av ett slappt migrationssystem under de senaste 10-15 åren.

”Vad vi nu ser är getton och gatugäng, fenomen som vi inte (tidigare) hört om i Sverige… också jihadister som reser utomlands. Landet är inte kapabelt och designat för att handha dessa problem,” hävdade Hanif Bali. ”Om du verkligen vill hjälpa människor, kan du inte utsätta systemet för sådant tryck att det kollapsar under sin egen vikt,” enligt den moderate riksdagsmannen.

En ny trend är att svenskar, politiker såväl som journalister och medborgare, vänder sig till – för bevakning – eller skriver i amerikanska massmedier, exempelvis stortidningarna New York Times och Wall Street Journal eller TV-stationen Fox News, om sin kritik eller missnöje över svensk – eller amerikansk – politik. Carl Bildt bemötte ”Last Night in Sweden”-talet på Washington Posts hemsida, Jimmie Åkesson kritiserade svensk invandringspolitik i Wall Street Journal och Jenny Nordberg skrev i New York Times om svenskt hyckleri i sin uttalade feministiska politik, med bristande insatser för att stävja våldtäkter och att få leder till rättegång.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.