AHK klart för semi – Malmö nästa

Handboll

Femte och avgörande kvartsfinalmatchen bjöd på dramatik – och AHK kunde fira semifinalavancemanget efter 27–25 i Estrad på måndagskvällen.
– Starkt av oss att hitta tillbaka till vårt spel och göra några viktiga mål på slutet, säger femmålsskytten Magnus Persson.

Se intervjuer med lagkapten Johan Nilsson och tränare Mikael Franzén här ovanför. Fler bilder längst ner.

AHK var taggat till tårna och ville säkra platsen till semifinalen hemma i ett kokande Estrad. Så blev det till slut, efter nerv på slutet.

AHK inledde första halvlek strålande och hade komfortabla 15–10 i paus, och knappt något tydde på att matchen skulle glida AHK ur händerna. Men det hände. 17 minuter in i andra var Ystad ikapp till 22–22, och känslan var att vi skulle få ett bevittna ett tredje raka förlängningsdrama i Estrad den här våren.
– Vi spelade bra handboll i första, men sen i andra tappade vi. Jag vet inte vad som hände, om vi slutade springa eller hade svårt att få tag på dom bakåt, menar Persson.

AHK lyfte på slutet och fick välbehövligt andrum efter Magnus Perssons mål som betydde 26–23. Ystad reducerade två gånger om, och först i slutminuten var saken klar. Det var då Persson hängde dit 27–25, med 30 sekunder kvar, och sedan ordnade Rickard Frisk en räddning på Ystads efterföljande anfall. Stora glädjescener utbröt när segern var ett faktum.

Persson, som haft en del besvär med sitt knä på sistone, var långt ifrån säker att kunna medverka i den femte matchen. Men det slutade med att han punkterade kvartsfinalserien mot Ystad.
– Alltid kul att kunna bidra och skönt att bollarna gick in. Jag skulle kanske ha gjort något till, men jag satte rätt skott, säger han och fortsätter:
– Starkt moraliskt av oss att hitta tillbaka till vårt spel och göra några viktiga mål på slutet.

Hur kändes knät?
– Sådär, men det känns bättre än tidigare. Det gick att spela i alla fall, det var skönt.

Bara minuter efter slutsignalen förkunnades det vilka som möts i semifinal. Kristianstad valde Lugi, medan HK Malmö får möta AHK. Matchserien börjar i Malmö på torsdag och andra mötet spelas i Alingsås på måndag. Persson ställs därmed mot sin kommande klubb, som han ska representera de två kommande säsongerna.
– Jag trodde faktiskt att Kristianstad skulle välja oss. Vi mötte Malmö i kvartsfinalen förra året, och slog dom då. Den här säsongen har vi haft det tufft mot dom, men jag tror absolut att vi har en chans och vi är dessutom ett slutspelslag. Bollen är rund, säger han.

Persson hyllade också publiken i Estrad. 
– Det var en helt fantastiskt stämning där ute! Alla som var här i kväll gjorde ett jättejobb och lyfte oss. Dom hjälpte oss i andra när vi hade det lite tungt, berömmer Persson.

Bra var även AHK:s båda målvakter: Gustav Skagerling och Rickard Frisk. Skagerling var riktigt vass i första halvlek och stod för några svettiga och viktiga räddningar. I andra, när AHK tappade lite momentum, kom Frisk in och var stabil.

Målen, AHK: Andreas Berg 5, Magnus Persson 5, Felix Claar 5, Oscar Bergendahl 4, William Andersson Moberg 2, Fredrik Teern 2, Johan Nilsson, Mishels Liaba, Niclas Barud, Andreas Flodman.
Ystad: Ludvig Hallbäck 9, Carl Löfström 5, Kim Andersson 3, Anton Hallbäck 3, Alexander Borgstedt 2, Hampus Andersson 2, Linus Andersson.

AHK:s vilja har tagit laget till semifinal. Foto: Jörgen Björme
AHK:s vilja har tagit laget till semifinal. Foto: Jörgen Björme
Magnus Persson avgjorde med 27-25-målet. Foto: Jörgen Björme
Magnus Persson avgjorde med 27-25-målet. Foto: Jörgen Björme
Oscar Bergendahl var en jätte både i försvar och anfall. Foto: Jörgen Björme
Oscar Bergendahl var en jätte både i försvar och anfall. Foto: Jörgen Björme

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.