Foto: STEFAN SAMUELSSON
UPPRÖRD. Precis som den sparkade ABC-trion anser konsulten Fredrik Grill att kommundirektören i sina uttalanden agerat som både polis, åklagare och domare.

Anmälda konsulten: ”Taget ur luften”

Alingsås

De har polisanmälts för att ha gjort privata inköp för kommunens pengar, men nekar bestämt till anklagelserna. Båda två säger att de har handlat i tjänsten och har förklaringar till inköpen.

Den ena är konsult och den andra är anställd på Estrad Alingsås. Båda två har samarbetat med Alingsås Business Center, bland annat med utbildningen Evenemang och Värdskap, projektet Destination Alingsås och olika evenemang.

– Jag fick en chock när jag läste det här i tidningen. Det är taget ur luften från början till slut, säger konsulten Fredrik Grill.

Han är polisanmäld för inköp på El-Giganten, bland annat av reseladdare, Ipadfodral och iTunes-presentkort som enligt polisanmälan ”inte har kommit kommunen tillgodo”. Han reagerar starkt på kommundirektör Susanne Wirdemos uttalanden i kvällstidningen GT i veckan.

Har kvittot kvar

– Det känns oerhört kränkande att hon dömer mig på förhand. Vad har hon för belägg? Hon måste förklara sig och be om ursäkt. Hon är välkommen att ringa när som helst, säger han.

– I min roll som konsult åt ABC behövde jag köpa in ett antal Ipads med tillbehör som saknades för utbildningen Evenemang och värdskap. Det fanns inga paddor kvar på kommunen, så jag frågade min uppdragsgivare om jag kunde inhandla dem på Elgiganten. Det gick bra, var beskedet jag fick, säger Fredrik Grill och fortsätter: 

– Sedan köpte jag dessa produkter, i tjänsten, helt enligt alla regler. Jag uppgav i affären vilket projekt det skulle användas till, vilket konto det gällde och använde sedan paddorna i tjänsten. Jag har inte använt dem privat överhuvudtaget. 

– Jag har till och med kvittot kvar fortfarande, där det står vilket projekt de köptes in till. Och paddorna finns kvar och är fotade av Malin Helltén. De ligger i Evenemang och värdskaps förråd på Estrad. Allt har gått helt rätt till, vilket jag kan bevisa här och nu på punkt efter punkt, säger han när han kommer in på redaktionen med en kopia på en av fakturorna som finns med i kommunens polisanmälan.

Till artister

Enligt Grill har deltagarna på samtliga kurser fått var sitt presentkort till iTunes för att kunna köpa en app, som behövdes i undervisningen. Han påpekar att utbildningen är ett samarbete mellan kommunen, Arbetsförmedlingen och Sparbanksstiftelsen och att den sistnämnda är den största finansiären.

Den andra personen, en anställd på Estrad Alingsås, förnekar också att hen skulle ha låtit kommunen betala privata inköp av enportionsrätter, nässpray och drycker, vilket kommunen gör gällande i sin polisanmälan. Det ska i stället ha handlat om köp av diverse varor till artister och personal vid olika evenemang.

– Det har skrivits ett samarbetsavtal och jag har fått godkännande från min chef på Estrad att inleda samarbetet i Destination Alingsås. Men jag har inte fått en enda fråga från kommunen om de här inköpen, säger den Estradanställde.

På helger

Även inköp av smågodis har nämnts i sammanhanget och det förklarar hen med att artister har olika önskemål om vad de vill ha i sina loger. En del inköp ska dessutom inte ha betalats av kommunen i slutändan, enligt den Estrad­anställde.

– Vi vidarefakturerade till rätt kostnadsställen, bland annat lokala företag, säger hen.

Susanne Wirdemo har framhållit i GT att inköpen har skett på helger, sagt att det är ”konstiga typer av inköp i sammanhanget” och att det är varor ”som man normalt kanske inte har i möten och kommunala sammanhang överhuvudtaget”.

– Det är ju på helger vi har evenemang, svarar den anställde på Estrad.

Läs mer i lördagstidningen:

  • Den sparkade ABC-trion bryter tystnaden
  • Kommentar av kommunalrådet Filipsson
  • Se ett av de omstridda kvittona

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.