Foto: PRIVAT
Jeanette Ekerås bloggar om sitt bakintresse.

”Då blir kakorna goda”

Gästbloggen

Jeanette Ekerås från Vårgårda är en hängiven bagare och bloggare. Den här veckan delar hon med sig av såväl tankar som recept till AT:s läsare.

Söndag 8 april

Alltså småkakor

Det är ju bara för gott, och så himla roligt att baka. Fort går det oftast också. Av allt jag bakade på bageriet och även nu här hemma så är småkakor favoriten att baka.

Jag vet hur konstigt jag tyckte det var i början att baka det hemma efter jag sålt bageriet. Nu skulle man baka med typ 150 gram smör, ha ha hjälp, blir det ens en deg liksom. Bagerirecept är ju oftast på kilot smör och uppåt, ja lite skillnad. Och tänk så otroligt många olika sorters småkakor det finns egentligen med olika smaksättningar, olika mjöler och olika sorters topping. Syltkakor, uppåkra, havrekakor, finska pinnar, ja det finns otaliga. Det är ganska lätt att ändra smaken på vilken kaka som helst bara genom att byta ut vanligt socker mot brunt socker, smöret mot brynt smör för att nämna några. Det är värt att prova, det kan ju bli hur gott som helst.

En viktig sak när jag bakar småkakor är ju att man självklart bakar på smör. Riktigt smör. Enbart riktigt smör. Allt annat går fetbort för mig. Då blir kakorna goda. Margarin finns inte i mitt kök, inte ens i matlagning. Ett annat tips är att du gör en kakdeg, rullar den till en rulle, kanske 4 cm i diameter och lägger in den i frysen. När du får främmat tar du bara fram rullen, skär av de antal kakor du vill ha och bakar av. På det viset har du alltid nybakade kakor när du får främmat. Alla kommer bli sjukt impade, jag lovar.

Idag bjuder jag på ett kakrecept som ger grymt goda kakor. Man kan lägga dem dubbla med smörkräm emellan men även ha dem som enkla småkakor. Dubbla med smörkräm tycker jag är godast….

Lycka till. Kärlek//Betty

Foto: PRIVAT.
Foto: PRIVAT.

Dubbla Kaffekakor:
200gr smör
1 dl socker
3,75 dl mjäl
1 dl potatismjöl
2 msk snabbkaffepulver
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Blanda ihop alla ingredienser en smidig deg med elvispen eller matberedare, forma degen till två tullar ca 4-5 cm diameter. Lägg rullarna i kylen att stelna ca 1 timme.
Skär rullarna i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en bakpapperklädd plåt ej för tätt då kakorna flyter lite. Baka av dem i 175 gr varmluft ca 10 minuter. Låt dem svalna på plåten. Lägg emellan dem med smörkräm om du vill, då kan du använda dig av samma recept som till nötmacaronerna fast tillsätt några droppar kaffe i smörkrämen.

Lördag 7 april
Det där med surdegsbröd

Världen enklaste godaste surdegsbröd ska ni få receptet på idag. För visst tror ni en del av er att det där med surdeg är krångligt? Det är det inte, jag lovar. Det finns olika tekniker och tillvägagångssätt om hur man bakar med surdeg. Degarna ska vilas och vikas typ hundra gånger, det ska matas surdegar, levainer och mammor och allt vad de nu heter. Kollar man in den franske bagaren Sebastien Boudet och skånepågen Jan Hedh eller läser deras bakböcker om surdegar så tycker nog alla att det blir krångligt och blir avskräckta för oftast är det så det står beskrivet där. 

Att starta upp en bra surdegsgrund som lever är också jätteenkelt. Äpple, mjöl och vatten är vad som behövs.

Såhär gör alltid jag, och jag har inte misslyckats hittills. Riv ett äpple med skal och allt och lägg i en glasburk, slå på nån deciliter rågmjöl och nån deciliter och sen lite mer av fisljummet vatten. Rör om tills det blir en tjock smet. Lägg på ett glaslock och ställ den högt upp på en hylla i köket.

En sak är viktig här. Mjölet. Det ska vara färskt mjöl av bra kvalitet. Alltså inte Kungsörnen eller dylikt. Jag använder mig enbart av närodlat mjöl från Tuns Elkvarn. Då blir det bra.

Nästa dag tar du ner burken och slår i nån deciliter vetemjöl och ca 0,5 deciliter fisljummet vatten, rör om och ställer upp burken med locket på hyllan igen. Upprepa proceduren tredje och fjärde dagen, sen har du en levande surdeg som bubblar och luktar lite syrligt friskt. Nu kan du baka med den.

Jag bakar med min nästan varje dag så jag matar min surdegsgrund varje dag, bakar du inte så ofta så ställ in burken i kylen och mata den en gång i veckan. Den dagen du ska baka med din surdegsgrund så matar du den cirka tre timmar före bak, då blir den aktiv och bubblar på bra. När du bakar med surdeg så tänk på att det tar lite längre tid med jäsningen, jäs gärna i kyl över natten så utvecklas smak och arom i brödet. Här kommer i a f ett superenkelt bröd som knappt behöver knådas, du gör allt för hand.

Surdegsbröd. Foto: Privat
Surdegsbröd. Foto: Privat

Surdegsbröd
2,5 dl ljummet vatten
325 gr vetemjöl
2 tsk salt
1 dl surdegsgrund

Blanda ihop allt utom saltet i en bunke, täck med plast och låt vila i ca 45 minuter, slå ut degen på mjölat bakbord och knåda in saltet fort. Vik ihop degen och lägg den i en väl mjölad jäskorg. Vira en handduk om hela korgen och ställ in i kylen att jäsa minst 12 timmar. Ta sedan fram korgen med brödet och låt jäsa nån timme i rumstemperatur. Vänd upp på ett bakplåtspapper, snitta brödet och baka av det på sten eller stål i 250 graders varmluft ca 20 minuter. Innan du stänger luckan slänger du in 0,5 dl vatten i botten på ugnen och stänger snabbt så får du fin ånga på brödet. Kolla med en termometer i brödet att det är klart, innertemp ska vara 96 grader.

Lycka till. Kärlek//Betty

Fredag 6 april
Yrkeskadad

Yrkesskadad kanske man kan kalla mig, jag vet inte men jag har någon form av tvångsmässigt beteende att jag måste in och kolla, lukta, känna atmosfär och handla i olika bagerier när jag kommer till nya ställen. Det är något speciellt med bageri, det är atmosfären tror jag. Jag blir väldigt nostalgisk att komma in i bagerier, kan nästan börja gråta av längtan att få hoppa in och baka och ta del av allt underbara som finns där. Jag kan fantisera om vilka maskiner som finns, hur de bakar de olika bakverken, jargongen, stressen, lugnet, värmen….

Jag köper oftast med mig lite för mycket också av de olika bakverken, jag måste ju få smaka på så många olika saker som möjligt. Försöka lista ut vilka ingredienser som det innehåller, fundera på om det är något jag vill baka osv. Man kan väl säga att jag alltid letar inspiration. Drömmen är ju när vi är utomlands och råkar bo jämte ett bageri….

När vi var i Colombia i januari så var det en höjdpunkt såklart när jag fick förmånen att besöka ett litet bageri i Bogota, det var det minsta bageri jag någonsin sett och jag är djupt imponerad hur de lyckades få plats att baka där med alla dessa maskiner och ugnar på sådan liten yta. Något att ta med mig till drömmen om mitt lilla gårdsbageri.

When in Paris så passade jag på att köpa med mig lite exklusiva macarons från Macaronstället med stort M, alltså Ladureè. Snordyra är de små rackarna men smakar det så kostar det… trodde jag. Det var de absolut tråkigaste, torraste macaronsen jag någonsin ätit. Nej fy säger jag bara. 
Här ska du få mitt recept på helt underbara hasselnötsmacarons fyllda med en len smörkräm. Så goda att de bara smälter i munnen.

Hasselnötsmacarons. Foto: Privat
Hasselnötsmacarons. Foto: Privat

Hasselnötsmacarons:
110 gr hasselnötsmjöl
140 gr florsocker
90 gr äggvita
45 gr strösocker
60 gr florsocker

Börja med att sikta hasselnötsmjölet och florsockret var för sig, blanda sedan ihop det och sikta det en gång till.
I en ren bunke vispar du äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sedan socker och florsocker pö om pö under tiden du vispar. När du fått en fast maräng tar du och rör i hasselnötsmjölet och florsockret. Rör försiktigt med en slickepott. Full sedan en strut med slät tyll och spritsa ut dem ca 3 cm stora.
Låt macaronsen vila på plåt ca 45 minuter innan du bakar av dem. Efter vilan så bakas de 150 grader varmluft ca 16 minuter. Låt kallna helt innan du fyller dem med smörkrämen.

Smörkräm:
150 gr smör
2,5 dl florsocker 
0,5 tsk vaniljpulver
1 st äggula
Vispa ihop allt till en smidig smörkräm. 

Torsdag 5 april

Ibland går det fort.
Oj, så fort det kan gå ibland fast beslutet är taget sen länge och man vet att det komma skall. Jag startade ju upp ett företag igen vid årsskiftet med tanke på min webshop som jag ska driva och mitt blivande lilla gårdsbageri och blogg. I min tanke har det mest legat som en fantasi som ligger lite längre fram, ja ni vet.

Livet kommer emellan. Svårt att få tiden att räcka till. Men så plötsligt fick jag se i tidningen att mitt företag stod med som nya företag i trakten, med en fullständig beskrivning om verksamhet. Jag visste inte att det skulle komma med i tidningen så jag fick närmast en liten chock och en stor ångest kom över mig. Jag kände bara, SHIT vad har jag gjort, det händer verkligen, och här står det ju i tidningen och allt.

Det har ju ringt en del människor och frågat om min verksamhet, det har ringt folk och frågat om de kan beställa tårtor, men eftersom jag inte haft någon lokal att tillverka i till andra så har jag sagt nej. Dock har jag undrat hur i hela fridens namn de fått tag i mitt nummer och vet att jag bakar. …

Sagt och gjort, med ett nytt jobb som frigör mer tid till bakningen och lokal som jag haft i flera år kommer nu att användas till ett litet gårdsbageri. Ni kanske känner till det, förr hette det Skomakarens Cafè , ligger i Södra Härene där vi bor. Sen några år tillbaka äger vi det huset och har andra planer för det men till dess ska jag alltså husera i köket där och baka, tänkte jag. 

Min nya logga fixades, ugn har vi fixat, degmaskin köpts och kontakten med leverantörer återupptagits. Den 1 maj smäller det, då kan man ringa och beställa läckra bakverk hos Mormor Bettys Kringlor. Känns så galet roligt. Tänk att jag får förverkliga min dröm än en gång. Denna gången på ett sätt som passar mig och min familj mycket bättre.

Roligt är också att Mormor Bettys Kringlor vid tre tillfällen i sommar kommer ha Popup Café i Södra Härene Hembygdsgård. Första gången kommer bli söndagen den 20 maj. Det känns också jättespännande då vi inte har en aaaning om hur många eller få människor det kan tänkas komma. 🙂

Idag bjuder jag en bild på en tårta jag gjorde till min yngsta dotter och en länk till bloggen där ni hittar receptet på tårtan.
http://bettyskringlor.se/chocolate-cake/

Tårta till min dotter. Foto: Privat
Tårta till min dotter. Foto: Privat

Onsdag 4 april

Betty!

Min mormor heter Betty. Hon gick bort för många år sedan. Mormor som jag nästan dagligen umgicks med när barna var små. Vi gick fram och handlade och sen gick vi oftast till henne och fikade efteråt. Ibland fikade vi fler gånger på dagen. Mormor var ett bakningsproffs kan man säga, alltid 7 sorters kakor. Kringlor hade hon nästan jämt, bakade på sur grädde. Hon hade något recept i huvudet som hon alltid höftade efter. Ingen kan receptet, det enda vi vet är att det var sur grädde i. Googlar man kringlor och sur grädde kommer det upp flertalet recept på smålandskringlor, och ja, det stämmer väl så klart; mormor var ju från Småland. Jag vet att jag alltid retade henne för att hon inte kunde säga korv, korv på småländska blir ”kååv” :-).

Mormor fick många barnbarn och hon hann uppleva några av barnbarnsbarnen med och jag vet att hon visste nästan uteslutande vilken sorts kaka eller bakverk som alla hade som favorit. Det märktes när hon pratade om vilka som skulle besöka henne och vad hon då skulle baka för något.

Tre av mina favoriter från Bettys bakning är hennes pepparkakor, Pinocciotårtan och hennes hemmagjorda marsipan. Marsipanen ja, inför varje jul samlades vi tjejer i familjen hemma hos mormor och gjorde marsipanfigurer som julgodis. Mormor hade gjort marsipanen dagen innan och färgat in den i olika färger av karamellfärg. Vi gjorde flugsvampar, fågelbon, ärtskidor, morötter och kantareller vad jag minns. Så himla gott och en mysig stund. Den hemmagjorda marsipanen är fantastiskt god att ha som lock på en princesstårta också.

Som ni kanske listat ut nu då vid det här laget så är det ju efter mormor Betty som jag tagit namnet till min blogg. Mitt gårdsbageri kommer också att bära hennes namn men då som Mormor Bättys Kringlor.

Mormor är en stor inspirationskälla till hela mitt bakintresse och jag är ganska så säker på att hon är nöjd med mitt val av företagsnamn där uppe i himmelen.

På tal om tårtor, bakar ni egna tårtor eller köper ni färdiga? Jag säger bara…VÅGA baka själva!! Det blir så gott. Det behöver inte vara så himla krångligt heller.

Vispa ihop en rulltårta och fyll med grädde och sylt eller varför inte en marängbotten med grädde och färska bär.

Nu ska jag bjuda er på receptet till den hederliga gamla Pinocciotårtan, så som mormor alltid gjorde den. På fotot är det en Pinocciotårta som är bakade i runda formar istället för en långpanna som receptet är för.
Lycka till. Kärlek//Betty

Pinocciotårta!
Botten:
65 gr smör
1 kkp socker
4 st äggulor
1 kkp mjöl
5 msk mjölk
50 gr malda hasselnötter
Maräng:
4 st äggvitor
1,5 kkp socker

Vispa ihop smör och socker smidigt, rör ner en äggula i taget, tillsätt sedan de torra ingredienserna och till sist mjölken. Bred ut smeten på ett bakpapper i en långpanna. I en ren bunke vispar du sedan marängen, börja med att vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sockret under vispning. Lite i taget. När du fått en fin fast maräng breder du ut den över nötbotten. Baka av tårtbotten i ugnen, 150 grader varmluft ca 30-40 minuter.
Låt gärna botten stå kvar över natten i avstängd ugn med luckan på glänt. När du ska fylla tårtan delar du botten i två lika stora delar, lägger första botten med nötbotten uppåt, breder på vispad grädde och bär eller frukt som man önskar sedan lägger du på den andra botten med nötbotten mot grädden och marängen uppåt. Pudra lite florsocker över.

Foto: Privat
Foto: Privat

Tisdag 3 april

Alla har vi minnen i form av doft, ljud och smak. Vem minns inte doften när mamma bakade kanelbullar hemma, saftkalasen hos grannen med rårörd jordgubbsaft, ljudet av gasspisen och doften av kaffe i husvagnen när pappa kokade kaffe eller smaken av den nygrillade mackan fylld med mozzarella och parmaskinka på en gata i Rom? Eller?

Det här var visst några av mina minnen. Men du har säkert några också. Ta dig tid att minnas dem och du kommer minnas fler saker runt om dem. Jag lovar. Många av mina sådana minnen är för mig starkt förknippade med min barndom, en trygg och lycklig barndom. Med en stor familj och släkt som alla bidragit med minnen.

Vad gäller mat och bak så är jag uppväxt med att allt är lagat och bakat från grunden, det syltades och saftades och hembakat var det som gällde. Nu när jag är vuxen är jag djupt imponerad av min mor och far som bägge jobbade heltid men ändå alltid hade tid för oss barn OCH allt detta med maten och bakningen. Mamma, hur orkade ni?

Men fy så trött man var ibland på de där brödkakorna vi fick jämt. Men jag minns att man var så lycklig om man någon gång fick köpefrallor. Sådana där hårda frasiga med frö på…

Men allt detta har faktiskt gett mig något, förutom ett brinnande intresse för mat och bak tycker jag det är roligt att ge mina barn nya smak- och doftminnen. För mig har det alltid varit viktigt att ge mina barn hemlagad mat och bak, gjort från grunden. Fast visst blir det ”mamma Scans” köttbullar här med ibland när ork och tid tryter. Men ambitionen har alltid varit att laga bra mat. Ibland fick man höra av barnen att man jämt gjorde konstig mat och att de ville ha vanlig mat = ”mamma Scans” köttbullar.

Idag när tre av dem är vuxna har jag förstått att de ändå är väldigt nöjda med den biten. Jag tycker mig också se ett intresse från dem att laga mat och baka… jodå, tre gourmander är de minsann.

Då jag haft bageri under nästan hela barnens uppväxt föll det sig naturligt att de fick bageribröd eller såklart hembakat bröd eftersom jag bakade hemma också, historien upprepade sig även där.
– Mamma kan vi få lite riktigt bröd nån gång eller??
Skogaholmslimpa menade de då! Ja, vad säger man…

Nu får ni inte tro att jag kommer med några pekpinnar här, detta är mitt val och var och en gör som de vill med mamma Scans, Skogaholms eller inte, alla är olika och har olika prioriteringar i livet och vet vad som fungerar bäst för sin familj och livssituation. Det blir bra vilket som. Och mamma Scans köttbullar doftar och smakar de med…

PS. Min minste äter just nu bara Pågens hönökaka. DS.

Vill ni ha ett recept på underbara thekakor som ger en ljuvlig doft att minnas så kommer det här.
Lycka till. Kärlek//Betty

Thekakor. Foto: Privat.
Thekakor. Foto: Privat.

Thekakor
1 dl havregryn
2 dl mjölk

Kokas ihop 4 minuter till en gröt. Låt svalna lite och slå sedan i resterande ingredienser och kör i en degmaskin tills degen är smidig.

3 dl mjölk
200 gr rumsvarmt smör
1,5 tsk salt
200 gr socker
75 gr jäst
ca 1 l vetemjöl
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp degen i 70 gr bitar, rundriv dem och lägg dem på bakbordet att vila lite. Kavla sedan ut dem till runda tekakor och lägg dem på bakpapperklädd plåt, nagga noga med en nagg eller gaffel. Jäs dem till dubbel storlek och baka av dem i 230 gr varmluft ca 6-8 minuter. Tips: jag jäser mina tekakor i avstängd ugn med en plåt med kokande vatten längst ner i botten.

Måndag 2 april

Att brinna för något!
Har du något intresse? Ett intresse som du tänker på mest hela tiden, ett intresse som du lägger ner massor av tid på, ett intresse som får dig att må bra, nästintill en passion. Du känner att något brinner inom dig och du vill bara mer och mer, komma längre och längre och bli så duktig du bara kan? Vi kanske inte har samma intresse men det spelar ingen roll, du vet exakt hur jag känner. Varmt välkommen till min värld.

Vad är då min passion som jag brinner så mycket för, jo bakning. Något så simpelt som bakning. Bakningen är något som har styrt mitt liv ganska mycket sedan jag var 16 år och gick i skolan. Jag har alltid tyckt om att baka och har gjort det sen jag var liten. Mamma satte ofta en bulldeg som jag sedan själv fick baka ut. Hon hjälpte mig ju såklart med ugn och avbakning men resten gjorde jag själv.

Jag hade dock storslagna planer som barn att bli kock. Jag skulle bli en stor känd kock och laga mat åt kungen och drottningen. Det var mitt mål. Men sen hände något, en praktikperiod på två veckor skulle göras i nionde klass, jag och en klasskompis valde att praoa på Runes Konditori i Vårgårda. Där sket sig allt med kockplanerna, det var ju bagare jag skulle bli! Som jag älskade att gå där i bageriet med Hasse, Pernilla och Kerstin och de andra. Direkt efter nionde klass påbörjade jag därför en lärlingsutbildning där på Runes Konditori vilket jag tycker är ett alldeles ypperligt sätt att skaffa sig en utbildning på. Det man lär sig bäst på i praktiska yrken är ju praktiken och hur allt hänger ihop med kemi och olika processer när man hanterar det dagligen och upplever det själv.

Här är jag nu iaf 30 år senare med massor av bakning på olika sätt med mig i bagaget och har precis börjat blogga på bettyskringlor.se. Jag som aldrig följt en blogg och knappt har någon datavana alls och inte alls fattat grejen med det hela med blogg har nu totalt ändrat uppfattning. Det är ju hur kul som helst ju att blogga. Det har blivit en ny liten bebis att ta hand om. Hela grejen med bloggen, att planera vad jag vill baka, hur det ska fotas och all planering runt det är superroligt. Jag tror att jag har två följare i alla fall och det är jag så tacksam för. Att någon annan vill prova att baka efter mina recept och att jag inspirerar någon till att baka. Det är stort. För mig. Nu hoppas jag med det här att locka ytterligare någon mer att baka.

Idag tänker jag bjuda på ett av min mormor Bettys fantastiska recept, en äpplemoskaka som är väldigt enkel att baka men helt ljuvligt god. När jag bakade den sist så använde jag blåbärssylt istället för äpplemos och man kan använda den sylt man själv tycker är godast. Receptet är gammalt med mått som kaffekoppar men en kaffekopp är ca 1,5 dl.
Lycka till. Kärlek
//Betty

Bettys äpplemoskaka. Foto: Privat
Bettys äpplemoskaka. Foto: Privat

Äpplemoskaka:
125 gr smör
1 kkp socker
1 ägg
3 kkp vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 kkp sylt
Blanda ihop smör och socker i en bunke med vinge eller krokar, slå sedan i resterande ingredienser förutom sylten och blanda snabbt ihop till en smidig deg. Plasta degen och låt den vila i kylen någon timme. Ta ur degen ur kylen och dela den i två delar. Smörj en springform24 cm dia med smör i botten och runt kanterna. Kavla ut den ena halvan av degen som botten till kakan, den ska täcka hela botten i springformen och gå någon cm upp på kanten. Bred valfri sylt på hela botten. Dela upp den andra halvan med deg i mindre bitar och rulla ut smala längder som du lägger i flätor över sylten. Se bilden hur jag gjort. Baka av kakan i 180 gr varmluft i ca 20-25 minuter.

  • Jeanette Ekerås
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.