Foto: STEFAN SAMUELSSON
Hanna Söderberg är en av dem som provat på att jobbskugga under veckan.

”Jag fick flaskmata lammungar”

Gästbloggen

Den här veckan är det jobbskuggningsvecka i Alingsås. Arbetssökande gör studiebesök på olika arbetsplatser. Några av dem berättar här om sina förväntningar och upplevelser. 

Söndag 29 april

Jag skulle vara på Willys på tisdagen och jobbskugga, men jag fick förhinder.

Men jag  var  på fårfarmen på onsdagen. Jag åkte bil dit. Det låg nära Bälinge soptipp mot Vårgårda. När jag kom dit gick vi direkt till ett jättestort hus som såg ut som ett växthus.

Där fanns det en massa får, lammungar, tackor och baggar. Det fanns både vita, bruna och svarta. Färgen på pälsen alltså.

Först fick jag fick flaskmata några lammungar som var en vecka gamla med välling. Det var så mysigt. Det var lite som att mata en bebis. Efter en full uppdrucken nappflaska med välling så sopade jag bort lite hö. Det var svårt för att höet hade fastnat i sopborsten. Sen matade jag fåren med bröd, till exempel hönökaka och polarbröd. Jag kastade bröden in till fåren på en avsedd plats, där fåren kunde stoppa in sitt huvud och äta. Jag gav  även bröd  till tackorna i munnen. Baggarna var för sig.

Sen kom journalisten  från AT och intervjuade mig. Det kändes bra och roligt.  Jag fick bära  två lammungar som var en vecka gamla. De lammungar som var en dag fick jag inte hålla i.

Jag är jättenöjd och stolt över min arbetsinsats. Jag tyckte det var roligt, mysigt och lärorikt. Jag kommer gärna tillbaka dit. Jag skulle gärna vilja jobba med djur. Jag brinner för det.

Hanna Söderberg

 

Foto: STEFAN SAMUELSSONCaroline Svahn skriver om sina förväntningar på att jobbskugga.

      Foto: STEFAN SAMUELSSON

    Caroline Svahn skriver om sina förväntningar på att jobbskugga.

Lördag 28 april

Nu har jag varit på Fröken Gerdas Bageri! Det har varit en händelserik och rolig morgon, som började redan kl 06.00 och höll på till 10.30. Det var full fart på en gång.

Först fick jag börja med att hjälpa till med att platta till marsipan till prinsesstårtor, och sedan sätta på rosor på tårtor. Efter det fick jag koka ihop en chokladganache. Det är en sorts chokladglasyr som man har till olika bakverk, till exempel breder ut över tårtor.

Jag fick provsmaka två olika sorters choklad som man använder i bakverk, en som är gjord på riktig kakao och en som var gjord med vegetabiliskt fett. Jag tyckte den med kakao var godast. Jag fick även provsmaka olika mousser som Linda hade gjort till provbak av bröllopstårta till ett par. Det var en  med citron- och jordgubbssmak samt en med passion- och päronsmak. Vilken jag tyckte var godast håller jag hemligt …Undrar vilken smak som brudparet väljer?

Efter det gjorde jag en petit choux-deg som jag spritsade ut på en plåt, det var jättesvårt, men gick bra till slut. När det var klart hade vi frukostrast. Jag blev bjuden på en nybakad fralla, från Fröken Gerdas förstås. Efter rasten jag fick jag göra marsipanlöv, fjärilar och blommor.

Jag vill tacka Linda för hon var en mycket bra handledare. Jag fick prova på så många olika saker, det var roligt. Innan var jag inte säker på om jag bara skulle få titta på när hon jobbade eller själv få pröva på. Nu har jag lärt mig att göra egna marsipanrosor, som morfar har gjort så många i sina dagar.

Det har varit väldigt roligt att få pröva ett jobb som jag länge drömt om. Nu har denna dröm gått i uppfyllelse,  även om det bara var för en dag. Det skulle vara roligt att få möjlighet att jobba fler dagar på bageri i framtiden. Nu vet jag att jag klarar av att gå upp så tidigt och att jag klarar av alla ljud som finns i bageriet, till exempel vispar och maskiner. 

Nu är jag helt slut ska gå hem och lägga upp mina fötter en stund och kanske blunda lite…

Caroline Svahn

Foto: STEFAN SAMUELSSONVicky Andersén.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Vicky Andersén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredag 27 april

Jag, Vicky Andersén, har idag varit ute på jobbskuggning. Det var CrossFit Borgen som tog emot mig så att jag fick jobbskugga där under en förmiddag. Jag tyckte det var ett för enkelt tufft pass, eller nja, känner av värken sådär nu… Tack Andy (Andreas) för guidningen och besöket, det var perfekt och absolut något jag kan tänka mig fortsätta med.

Varför önskade jag att jobbskugga på just CrossFit? Jo, det var Karin som tipsade mig om det. Jag har alltid älskat att träna så det var ett perfekt tips! Det är något jag kan tänka mig att fortsätta med, så tack så mycket för skuggningen och PT-guiden.

Jag är också intresserad av rätt kost för träning, kör alltid eget recept, varje dag något nytt. Till exempel spenatsoppa med ägg idag. I vanliga fall kör jag på torsk, lax, kycklingfärs eller kycklingfilé. Med olika recept varje gång!

Mina tankar inför jobbskuggningen? Jag visste om att det skulle vara enkelt och det var knappt något svett och knappt någon träningsvärk. Bara lite känning. En liten dutt…

Det jag gjorde var att gå bredvid en PT-tränare (Andy) och se och höra hur han gör. Jag har lärt mig all möjlig styrka nu och nu när klockan är 15.55 kom den, småvärken. Det man använder i CrossFit är hantlar, skivstänger, medicinboll, ringar och hävstång. Vi var i grupp och tränade ett pass på förmiddagen.

Innan träningen började hade vi uppvärmning cirka 20 minuter. Uppvärmning: Madickenhopp, sprang och plockade svamp, sprang baklänges och vände samtidigt fram position, armhävningar. Kroppsmässigt: Det jag lärde mig var att det är viktigt att använda sig av rätt teknik.

CrossFit-passet gick till så här: 1,5 min pass x 8, 20 min mellan varje person och då är man 2 personer. I vanliga fall kör jag lite hantlar hemma, 2 kg varje gång. Jag går även promenader och tränar annan uthållighetsträning.

Det bästa med jobbskuggningen var att det var helt perfekt! LOVE IT…

Skönt att köra något hårdare pass. Tack så jättemycket för guidningen, jag älskar exakt allt jag gjorde!  Mvh Vic

Foto: STEFAN SAMUELSSONAnders Christensen, Aktivitetshuset.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Anders Christensen, Aktivitetshuset.

Torsdag 26 april

Hej, mitt namn är Anders Christensen. Till vardags är min arbetsplats på Aktivitetshusets kontorsgrupp. Aktivitetshuset och kontorsgruppen är en av många olika arbetsplatser inom Daglig verksamhet i Alingsås. På kontorsgruppen jobbar vi med olika typer av kontorsuppdrag åt kommunen och privata företag. En vanlig arbetsdag jobbar jag 8:30–13:00.

Jag har aldrig jobbskuggat tidigare men nu under vecka 17 har jag fått chansen att jobbskugga en arbetsplats och ett jobb som jag är lite extra intresserad av. Jag har fått möjligheten att jobbskugga Bengt Hellemar, enhetschef inom daglig verksamhet. Jag önskade att jobbskugga honom för jag tycker att han är bra och jag har känt honom i många år. Jag är även nyfiken på om han är med på sammanträden och sådär.

Jag har förberett vissa förändringar som jag skulle vilja göra om jag är chef. Jag vill att arbetstagarna inom daglig verksamhet ska få flextid och jag tycker att man borde få HAB, habiliteringsersättning, när man är på begravning.

Jobbskuggardagen startar med att Bengt möter upp mig hemma hos mig. Efter det är planen att vi ska åka runt och titta på andra dagligverksamhetsgrupper. Vi började med att åka till Flexoprint och prata med Lars för att höra om de hade något jobb till kontorsgruppen. Lars funderade en stund och bad att få återkomma.

Efter de tog vi en rundtur inom Daglig verksamhet för att kolla hur alla hade det, och de hade det bra. Jag och Bengt pratade om mina förslag till förändringar, som att börja med flextid för arbetstagarna. Vi pratade även om att byta namn på vissa grupper samt hur vi använder lokalerna på bästa sätt.

Flexoprint hade både bubbelbad och spelrum och det tyckte jag och Bengt var bra, så vi nappade på det och jag känner att vi borde göra något liknande i DV. Lunch åt vi på Kinarestaurangen. Jag var även med på ett möte med en personal och nu är hennes sjukskrivning avslutad. Mötet gick jättebra och hon var nöjd.

Jag tycker att jobbskuggningen var jättebra och Bengt får sex stjärnor av mig.
Anders Christensen

Foto: STEFAN SAMUELSSONFredrik Ivarsson.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Fredrik Ivarsson.

Onsdag 25 april

Jag har varit på brandstationen i Alingsås och jobbskuggat under en förmiddag. Jag var där i god tid och fick vänta inne på brandstationen i en soffa innan det började. Sedan kom de andra som också skulle jobbskugga och vi satte igång.

Först fick vi se en film som handlade om brandstationen i Alingsås. Den visade bland annat vad man ska göra om det händer en olycka. Efter filmen gick vi en guidad tur inne på brandstationen och fick se idrottshallen, gymmet, matsalen och där de sover på natten. Det var en tjej och en kille som visade oss runt.

Sedan var det dags att gå ut och släcka en brand! En av brandmännen tände en eld i ett kar, och vi som var med och jobbskuggade fick turas om att släcka. Jag har gjort det förut så det kändes inte konstigt. Det jag har lärt mig från jobbskuggningen idag var hur man kan kan rädda liv. Det första man gör när något har hänt är att ringa 112 och berätta vad det är som har hänt och vart man är.

Några av de som arbetar på brandstationen känner jag lite, det var en av anledningarna till att jag önskade att komma ut och jobbskugga där. Jag har varit där inne förut och hälsat på, men den här gången fick jag se hur det ser ut på riktigt och vad de jobbar med därinne.

Vi tittade även på brandbilarna som stod ute i garaget. Vi fick gå in i dem och Petra som visade oss runt berättade vad de gjorde med bilarna. De hade rökdykningsset i bilarna, om det brinner och kommer giftig rök så är de viktiga att ha. Sen var vi inne i rökövningshuset där de visade oss en brandslang som kan finnas på arbetsplatser. Efter det fick vi papper att fylla i som handlade om vad vi tyckte om besöket brandstationen. Jag tyckte att det var bra allting! Jag är supernöjd!

Det som är bra med jobbskuggningsveckan är att man kommer ut och ser hur det är på andra arbetsplatser.
Fredrik Ivarsson

Foto: STEFAN SAMUELSSONCaroline Svahn skriver om att jobbskugga.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Caroline Svahn.

Tisdag 24 april

Hej! Jag heter Caroline Svahn.

När du läser detta har jag redan varit i farten sedan klockan 6.00 för idag har jag jobbskuggat Linda, som är konditor på Fröken Gerdas bageri. Men hur det var visste jag inte när jag skrev denna text…

När min arbetskonsulent frågade om jag ville jobbskugga fick jag välja på tre olika arbetsplatser eller yrken. Att vara på bageri var ett av mina val, jag blev jätteglad över att få denna möjlighet.

Jag ser mycket fram emot att vara med en konditor och att få gå upp så tidigt på morgonen. Jag har aldrig börjat jobba redan kl 6.00 tidigare.

Kul att få göra något som har funnits i släkten, följa i min morfars fotspår. Min morfar är Olle Thern. Han började i sin pappas bageri, Therns bageri, redan som väldigt ung. 1913 köpte morfars föräldrar bageriet. När hans pappa dog var morfar endast 17 år och fick då avbryta sina studier för att hjälpa till i bageriet, sedan var han fast.

1987 såldes bageriet vidare till annan ägare, det var samma år som jag föddes. Morfar gick samtidigt i pension så jag fick aldrig chansen att vara med honom i bageriet, därför är det extra spännande att få prova hur det är att få vara konditor, även om det bara är för en dag.

Även om jag inte fått se honom i sitt bageri så har jag starka minnen av framför allt hans prinsesstårtor. Det gjorde han ofta till våra födelsedagar. Även mormor har bakat mycket, hemma i sitt eget kök. Jag var med någon gång ibland under uppväxten och bakade i deras kök. Att baka är något jag tycker är roligt och känner mig bra på.

Hur det var att vara konditor för en dag kommer ni att få läsa i AT-bloggen på lördag, då berättar jag om det.
Caroline Svahn

Foto: STEFAN SAMUELSSONHanna Söderberg ska jobbskugga i butik och på fårfarm.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Hanna Söderberg.

Måndag 23 april

Jag ska jobbskugga på Willys en halvdag och hos en fårbonde en annan halvdag. Det ska bli väldigt roligt, trevligt och spännande, även intressant. Jag jobbskuggar för att jag vill se hur det är att jobba i affär. Det kan ju bli svårt att stå emot ingredienser, som tur är det bara tre timmar en dag. Jag gör givetvis mitt bästa i det läget, jag vill ju göra ett gott intryck. 

Jag tror att att vara på fårfarm (arbete med djur) skulle vara bättre för då slipper jag att gå förbi en massa mat. Jag ska gå med ett butiksbiträde på Willys och även en personal från Slussen är med. Jag ser fram emot att plocka upp varor och att se hur det är på lagret.

Det är ju inte säkert att jag kommer att vilja ha en praktikplats där i framtiden. Jag tror mer på fårfarmen. Då jag kan mocka och utfodra där. Förut har jag jobbat i Nolhaga djurpark på sommaren och det gick jättebra.

Jag vill jättegärna jobba på riktigt. Jag kan tänka mig att jobba som butiksbiträde efter jobbskuggningen. Men bonde skulle också vara kul. Men att stå i kassan skulle gå bäst i så fall. På sommaren är jag helst utomhus och jobbar men på vintern jobbar jag helst inomhus. Så att jag jobbar på Willys när det är kallt ute och på bondgården när det är varmt ute.

Jag skulle vilja söka till en högskola och plugga till ett yrke. Till exempel till teaterpedogog på Sundsgårdens folkhögskola eller till musiklärare. Men först vill jag studera på Hjälmareds folkhögskola.
Hanna Söderberg

————————————————–

  • Hanna Söderberg
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.