Arkivbild: CLAES SVENSSON
Fiberutbyggnad i Alingsås.

Bra bredband i tätorten

Alingsås

I Alingsås tätort är bredbandsutbyggnaden långt gången, tre av fyra har redan tillgång till bredband via fiber. Sämre är läget på landsbygden.

Nu har 75 procent av alingsåsarna tillgång till bredband via fiber. Det nationella målet – att 95 procent av invånarna ska ha tillgång till bredband via fiber innan 2020 – kommer att uppnås med bred marginal i Alingsås tätort.

– Utbyggnadstakten i centralorten är fortsatt hög och beräkningar finns på att alla hushåll där kommer att kunna vara uppkopplade redan under året. Det innebär att vi når det nationella bredbandsmålet, säger Göran Westerlund, digitaliseringsansvarig i Alingsås kommun, i ett pressmeddelande.

Sämre är läget på landsbygden.

– I de centrala delarna drivs arbetet på av Alingsås energi, och kring Sollebrunn är det främst Bjärke energi. Söder om Alingsås ser vi att en större aktör som IP-Only börjar intressera sig för landsbygden. Men på mindre orter kanske det rör sig om mindre fiberföreningar eller enskilda bolag, där intresset hittills inte heller varit så stort. Man kanske är nöjd med ADSL och ser inte behoven av att utöka till fiber, konstaterar Westerlund.

Alingsås kommun hamnar på plats 150 i årets bredbandsrankning. Under 2017 fick 62 procent av hushållen i Alingsås tillgång till bredband via fiber, en ökning med nio procentenheter jämfört med 2016. Det visar ny statistik från Post- och telestyrelsen.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.