Foto: Jörgen Björme
TAR TON. Alicia Glasin och Louise Knight är några av de unga talanger som medverkar under UKM.

Dags för unga att få ta plats

Alingsås

På lördag är det dags för den lokala UKM-festivalen, som arrangeras på Arena elva.
– Vi kommer antagligen slå deltagarrekord, säger Petter Carlsson, musikansvarig på Arena elva.

UKM, Ung kultur möts, skapar mötesplatser i form av festivaler där unga människor på olika sätt får uttrycka sig kreativt och konstnärligt för en publik. Festivalerna är indelade i lokal-, region- och riksfestivaler och på lördag är det alltså dags för Alingsås lokala festival.

– När jag började för tre år sedan fattade jag nog inte riktigt hur stort UKM är för ungdomarna, säger Petter Carlsson, och fortsätter:

– På UKM kan unga människor hitta ett kreativt uttryck, få vara sig själva, ta plats och uppskattas. Dessutom möts grupper som kanske inte umgås annars så även integration är en viktig bit.

Då Arena elva öppnar på lördag eftermiddag ges möjligheten att slå sig ner i sofforna för en fika innan man en timme senare bjuds in till vernissage med de deltagare som visar konst under festivalen.

– Det är verkligen en spännande konstdel i år, konstaterar Petter.

Lite senare är det dags för scenakterna att ta vid, vilka i år är ett 20-tal jämfört med de tolv scenakter som medverkade förra rået.

– Vi har bland annat dansgrupper, en som prövar på stand up, solodans, band och soloartister, säger Petter.

Några av akterna kommer ta sig vidare till regionfestivalen, som arrangeras i Ale kulturrum i maj. Därifrån kommer ett antal av deltagarna gå vidare till riksfestivalen, som äger rum i Skövde i slutet av juni.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.