Foto: STEFAN SAMUELSSON
HAR KVITTONA KVAR. Personen som misstänks för privata inköp har sparat kvittona som kommunen saknar.

Estradanställd: Anmälda inköp var representation

alingsås

Många av de uppmärksammade inköpen har gjorts till en enda person och ser ut att vara för privat bruk.
Nu ger den polisanmälda personen sin förklaring till hur det har gått till.

Hon kommer in på AT:s redaktion med en tjock bunt kvitton från Ica Nära Åkanten i ett kuvert. Det är kvitton som till stora delar motsvarar dem som Alingsås kommun säger saknas i den kommunala redovisningen och som kommunen under sin utredning fått ut från Ica.

– Jag har reagerat på att de säger att det saknas kvitton, det gör det inte, säger hon, som är anställd på Estrad Alingsås och som vill vara anonym i tidningen.

– Anledningen till att jag har kvittona är att en avstämning ska göras men den har inte gjorts än trots att vi kallat till den, fortsätter hon.

AT gick i början av veckan igenom de över 100 kassakvitton och samlingsfakturor som kommunen bifogat till sin polisanmälan mot henne, som har samarbetat med Alingsås Business Center i samverkansprojektet Destination Alingsås vid olika evenemang.

31 av inköpen är framför allt enstaka luncher och middagar och förefaller vara till en enda person. Den sammanlagda summan är 4 082 kronor, det vill säga 131,67 i snitt.

Antalet stämmer ungefär med vad kommundirektör Susanne Wirdemo har anfört. Personen är polisanmäld för att ha gjort ett 40-tal privata inköp för kommunens pengar.

– 90 procent av dessa är representation för ett stort projekt i staden som Estrad ansvarade för. I och med att avräkningen i samverkansprojektet Destination Alingsås inte har gjorts så har kostnaden inte hamnat på rätt projekt, som inte är finansierat av kommunen. 10 procent är kopplat till kommunen men också har sin förklaring och budget, framhåller den Estradanställde.

Inköpen har betalats med ett kundnummer som Alingsås Business Center öppnade för Evenemang och värdskap för flera år sedan men som togs över av Estrad hösten 2017.

– Jag har inte på något sätt, utifrån privat karaktär, inhandlat eller missbrukat detta konto utan handlat i god tro efter godkännande av min chef, säger den anklagade personen och understryker att inköpen har använts i Destination Alingsås.

Hennes förklaring är att hon har haft möten med projektpartners och andra personer som är knutna till projekten och köpt exempelvis en lunch till den andre och sedan betalt sin egen mat med egna pengar. Därför är de anmälda inköpen bara till en person.

AT:s reporter tar ett kvitto ur högen. Den 4 maj klockan 12.06 köpte den Estradanställde en maträtt och en dryck för 79,85 kronor.

Vad var det till?
– Då hade jag lunchmöte med en person från en lokal organisation inför invigningen av ett evenemang, svarar hon efter att ha kollat kalendern i sin mobil.

Hon nämner även vilken organisation och vilket evenemang det var, men det vill hon inte ska stå i tidningen.

Den Estradanställde ger också en beskrivning av samarbetet runt evenemangen, som Alingsås Business Center och Estrad varit inblandade i. Det är i det sammanhanget som Evenemang och värdskaps konto har använts.

– Kommunen går in med vissa delar, andra aktörer med andra delar, bland annat Sparbanksstiftelsen som ofta är med och finansierar, säger hon och fortsätter:

– Vi samlar ihop utgifterna och sen görs en fördelning av totalsumman mellan de olika parterna. Men det har inte kunnat göras någon avstämning med kommunen sedan tre anställda på ABC blev avstängda och därmed har kommunen inte fakturerat sin del.

– Vi har fem gånger bjudit in den före detta tillförordnade näringslivschefen för avstämning men hon har fått förhinder varje gång, säger den Estradanställde vidare och tillägger att det på senare tid har tagits kontakter mellan kommunens ekonomiavdelning och Estrad.

För egen del säger hon sig gärna ha haft ett samtal med någon från kommunledningen, men konstaterar nu att en polisanmälan är gjord och önskar att myndigheten nu får ta hand om saken – och inte media.

– Jag mår dåligt av att det här sköts via media, men kommundirektören ger mig inte något val, säger hon.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.