Foto: Alingsås kommun
FÖRST UT. Anastasia Shaboltas, rysk översättare, är Alingsås första residensförfattare.

Hon är Alingsås första residensförfattare

Alingsås

Alingsås är en av fyra orter i Västra Götaland som tar emot författare och översättare inom projektet Air Litteratur Västra Götaland. Förra veckan kom Alingsås första stipendiat – ryska översättaren Anastasia Shaboltas.

Anastasia Shaboltas kommer arbeta med översättning av en antologi kallad Kvinnor ritar bara serier om mens, skriven av svenska kvinnliga författare under den månad hon är i Alingsås.

Nästa stipendiat som kommer till Alingsås är Anette Skålberg, som bland annat kommer arbeta med att skriva och illustrera sin bilderbok Rakt fram under sin tid i trästaden.

Dialog och utbyte

Syftet med projektet, vars huvudfinansiärer är Västra Götalands Kulturnämnd, Fyrbodals Kommunalförbund, Statens Kulturråd och medverkande kommuner,
är att stödja litterärt arbete, dialog och utbyte.

– Alingsås har flera kända författare och översättare som är bosatta här. Vi kommer stötta och uppmuntra möten och kulturella utbyten mellan våra residensförfattare och våra lokala kulturutövare, men också med skolan, säger Johan Edgren, bibliotekschef i Alingsås, i ett pressmeddelande.

En av fyra orter

Förutom Alingsås ingår Strömstad, Åmål och Jonsered i projektet.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.