Foto: Filip Landqvist
LADDAR FÖR KONFERENS. Ulrika Lindh (Svenska byggnadsvårdsföreningen), Sara Ekelund (planarkitekt), Annika Kaas (bebyggelseantikvarie), Aila Hirvonen Bremefors (stadsarkitekt), Björn Ohlén (Västarvet) och Margareta Battisti (kommunikatör) utanför porten till Nattsénska gården i Alingsås som byggdes på 1700-talet.

Konferens i trästaden

Alingsås

Som en av Nordens mer välbevarade trästäder har Alingsås nu fått uppdraget att stå värd för årets upplaga av Den Nordiska trästadskonferensen. Den drar igång i dag torsdag.
– Det är häftigt att vi i Alingsås ju faktiskt representerar Sverige, säger Annika Kaas, bebyggelseantikvarie på Alingsås kommun.

I samband med att Den Nordiska trästadskonferensen nu hålls i Alingsås, sätter Alingsås kommun tillsammans med Västarvet också upp en utställning om Trästaden Alingsås. Samtidigt lanseras också en digital karta med ett urval av kulturhistoriskt värdefulla platser i stadskärnan.

Senast det var Den Nordiska trästadskonferensen hölls den i Trondheim.

Belysa lokal historia

När konferensen nu är i Alingsås blir det ingående föreläsningar och diskussioner innanför dörrarna till Grand Hotel under både torsdagen och fredagen. Samtdigt kommer Alingsås kommun tillsammans med Västarvet belysa den lokala historien lite extra. Och öppna upp för alla, oavsett intresse kring byggnadsvård, att dyka djupare ner i Trästadens historia.

– Känslan är att många alingsåsare och andra känner till att vi är en trästad med gamla anor. Men alla kanske inte känner till historierna bakom våra kulturhistoriska skatter, säger Annika Kaas, bebyggelseantikvarie på Alingsås kommun.

Tillsammans med Väst­arvet arrangeras därför en utställning om just Alingsås som trästad med start samma dag som trästadskonferensen drar igång och den pågår sedan fram till den 23:e april.

”Aha-upplevelser”

Platsen för utställningen är utanför Alströmerska magasinet mittemot Kulturhuset.

– Jag hoppas det blir en uppskattad utställning med många aha-upplevelser säger Annika Kaas.

Hon berättar att det kommer bli en resa från 1600-talet och fram till idag med foton och läsning kring hur stadskärnan växt fram till att bli vad den är idag.

Men det är mer än bara utställning. För den som vill ta det vidare ytterligare finns även en digital karta över kulturhistoriskt värdefulla gårdar och byggnadsminnen i centrala Alingsås.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.