Könsneutralitet icke-fråga i amerikanska förskolor

AT i Washington

Sverige har blivit en outtömlig källa för sådant som i USA uppfattas som allehanda bisarra och exotiska idéer. Även om motsatsen också kan sägas. Nu senast är New York Times igång igen med en helsidesartikel i förra söndagens pappersutgåva om ”Sveriges könsneutrala förskolor”, där ”pojkar lär sig att dansa och flickor att skrika”. Enligt rubriken. Tidningen upplyser sina läsare bland annat om att i många svenska förskolor undviker lärarna att nämna sina elevers kön – pojkar och flickor – utan säger ”vänner” och barnens namn.

Artikeln har också fått en hel del roliga kommentarer. En insändare skriver att ”Jag hör att nästa experiment i Sverige är att se om rävar och kycklingar kan bli tränade för att överge sina kulturbaserade instinkter och bli vänner”. En upprörd svensk mamma, som tydligen känner sig trampad på tårna, skriver i en insändare till tidningen att ”inga svenska förskolor gör det där. Barn är inte tvingade att leka med leksaker som de inte gillar och att uppföra sig på ett sätt som är onaturligt för dem. Vad lärare gör är att förvissa sig om att det finns tillfällen för alla barn att utforska alla möjligheter, och att ingen är förväntad att agera på ett särskilt sätt på grund av sitt kön”. En annan kommenterar att detta är ”utan tvivel den galnaste sak jag någonsin hört. Låt det stanna i Sverige.”

 

Inte precis könsneutralt. ”Prinsessdrömmar” på det amerikanska lyxvaruhset Neiman Marcus.
Inte precis könsneutralt. ”Prinsessdrömmar” på det amerikanska lyxvaruhset Neiman Marcus.
Ljusblå ”outfits” för småpojkar.
Ljusblå ”outfits” för småpojkar.

 

Den svenska läroplanen uppmanar lärare att omfamna sin roll som sociala ingenjör för att motverka traditionella könsroller och könsmönster, enligt New York Times. Tidningen berättar vidare att ”det könsneutrala begreppet ’hen’ introducerades 2012 och snabbt absorberades i svensk kultur, något som språkforskare säger aldrig har hänt i ett annat land”. Men det är inte alla som är lika begeistrade i landets könsneutrala förskolor, och en svensk krönikör kallar det ”Sveriges genusvansinne”.

Att ett antal svenska mammor upprörs över att det finns (eller fanns?) flick- och pojkavdelningar i de svenska klädkedjorna har ju också framkommit i medier. Något liknande har aldrig hörts i USA. Hittills. Istället är könsrollerna betydligt mer prominenta i USA. Där flickor förväntas vara flickor och pojkar pojkar.

 

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.