Foto: PRIVAT
LANDSHÖVDING I STÖVLAR. Anders Danielsson är tvåa från vänster, flankerad av Susanna Nerell, Per Arvid Karlsson och Kristian Jochnick.

Landshövdingen på bondebesök

Stora mellby

Framtidsveckan lockade landshövdingen till Bjärke. I onsdags morse tog Anders Danielsson på sig stövlarna och besökte bonden Per Arvid Karlsson.

Det var LRF som ett inslag i Framtidsveckan hade bjudit in landshövdingen till ett besök för att berätta om böndernas arbete med jorden.

Susanna Nerell (C) var lokal guide. Anders Danielsson togs också emot av bonden Per Arvid Karlsson och alingsåsaren Kristian Jochnick, rådgivare hos landsbygdsprojektet Greppa Näringen.

– Väl inne vid köksbordet gick vi igenom markkartering och växtodlingsplan, hur bönderna gynnar pollinerare, såsom bin, fjärilar och jordbruksfåglar, berättar Susanna Nerell.

De pratade också om det stora problemen med viltet. 

Landshövdingen hade frågor om harvning, plöjning, näring och gödsel. Markkarteringen är en kartläggning av till exempel kvävehalt, fosfor och kalium i jorden. Karteringen görs varje år efter en plan som bonden och rådgivaren gör gemensamt.

– Vi konstaterade att växtodlingsplanen gjort stora framsteg. Greppa Näringen är en hjälp för att bli bättre år från år och att klimatet i jordbruksmark sköts, säger Susanna Nerell.

Detta var landshövding Anders Danielssons andra besök i Alingsås kommun. Nästa gång kommer han i september på Sveriges längsta gatufest, också det i Bjärke.

Läs mer om Framtidsveckan i lördagstidningen 

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.