Foto: STEFAN SAMUELSSON
Maria Nicander kunde stundtals inte släppa in fler besökare i Alingsås polishus, eftersom det var fullt där inne.

Passkaos på polishuset

alingsås

Alingsås polisstation är belägrad – av människor som ansöker om pass.

Det är lång väntetid för att få nytt pass just nu. Sedan polisstationerna i Göteborg och Kungälv förra måndagen införde tidsbokning för pass- och id-kortsärenden har många åkt till Alingsås, där det fortfarande är drop in.

– Vi börjar med tidsbokning här också på måndag den 23 april, berättar Maria Nicander, som står i dörren till Alingsåsstationen.

På måndagen var hon stundtals tvungen att stoppa besökare vid porten eftersom det var fullt inne i väntsalen. Kötiden var flera timmar lång. Även besökare som hade andra ärenden var tvungna att vänta ute på trottoaren.

– Det var så här förra veckan också, säger Maria Nicander.

Kön växte ju längre dagen led. Frampå eftermiddagen ringlade den sig lång utmed Norra Strömgatan.

Alingsåspolisen lade också ut följande information på sin Facebooksida:

”Just nu är det väldigt högt tryck på passansökan i Receptionen i Alingsås. Pga det höga antalet besökare i vänthallen tvingas vi att under dagen och kvällen att periodvis stänga för nya besökare. Lokalen måste begränsas för allas säkerhet.”

Polisen i region väst ställer just nu om passverksamheten. Syftet är att öka tillgängligheten, men den omedelbara effekten har blivit att det är långa väntetider, upp till två månader i Göteborg.

”Ansök gärna om pass och nationellt id-kort med god framförhållning”, uppmanar polisen på sin hemsida.

Enligt Maria Nicander bokar en del personer tid men tar sig sedan ändå till en passreception som fortfarande har drop in. Hon tror därför att en del av de tider, som nu är uppbokade de närmaste veckorna, kommer att avbokas.

Alla tider för att ansöka om pass i Alingsås är just nu uppbokade till och med maj månad.

– Vi kommer att släppa nya tider, lovar Maria Nicander.

Också vid polisstationen i Stenungsund var det lång kö under måndagen. Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, bad om ursäkt i ett inlägg på Twitter:

”Jag ber om ursäkt till alla er som söker pass i Göteborg just nu. Det är alldeles för lång väntetid. Vi arbetar med frågan. Glöm inte att kolla tider att boka regelbundet eftersom vi släpper tider efter hand.”

  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.