Arkivbild: STEFAN SAMUELSSON
Polisens volontär Thule Karlsson släpper in Isabella Källstrand, som hade köat i två timmar.

Passkaoset fortsätter – men alla behöver inte köa

alingsås

Det fortsätter att vara flera timmar långa köer för att ansöka om pass hos polisen i bland annat Alingsås. Alingsåspolisen gör vad den kan för att personer med andra ärenden inte ska behöva köa.

– De med övriga ärenden får förtur, säger polisinspektör Maria Hedvall och tillägger:

– En stor eloge till allmänheten som har visat ett fantastiskt tålamod och hållit humöret uppe.

Maria Hedvall tillägger att polispersonalen frågar dem som köar och plockar ut dem som inte ska ansöka om pass ur kön. De som ska hämta pass ska inte heller behöva stå i den långa kön. Hon uppmanar också personer med andra ärenden att säga till personalen vid dörren till polishuset.

Sedan onsdagen har polisen hjälp av två volontärer om dagen för sköta insläppet.

En av dem som på torsdagen fick vänta i två timmar på att överhuvudtaget komma in i polishuset var Isabella Källstrand, tidigare alingsåsare men numera boende i Göteborg. Hon köade tillsammans med sin lilla dotter Alvina och mamma Ulla.

– Det finns inga tider i tidsbokningen och man vill ju ha möjlighet att åka någonstans i sommar, säger Isabella.

En bit bakom henne i kön står göteborgaren Daniel. Han har köat i en och en halv timme när han kommer fram till dörren.

– Det tar ju lite tid att fixa ett nytt pass. Jag ska resa i början av juni, säger han.

Polisen uppger att det tar ungefär en vecka att få det nya passet sedan ansökan har lämnats in. Tidsbokning för passansökan finns idag på ungefär hälften av alla passexpeditioner i landet. 

Emelie Lindvall, processledare för polisens nationella arbete med pass, säger i ett pressmeddelande att att man ska kunna boka tider 60 dagar framåt och att de passexpeditioner som har tidsbokning släpper nya tider kontinuerligt.

– Det kan alltså löna sig att besöka tidsbokningssystemet ofta för att hitta en ledig tid, säger hon.

Som AT tidigare har berättat lovar ledningen för polisregion väst att det ska bli fler bokningsbara tider i Göteborg från och med fredag och dessutom mer resurser till polisens receptioner på andra orter. Som en följd av det är receptionen i Vänersborg stängd 24 april-30 augusti.

– Den som ska resa någonstans i höst behöver inte vara orolig utan kan vänta med sin ansökan. Man är heller inte bunden till att lämna in sin passansökan där man bor. Har man bråttom och är villig att göra det kan man gå till en annan passexpedition där det är lättare att hitta lediga tider, säger Emelie Lindvall i pressmeddelandet.

AT har utan framgång sökt Jonas Bertram, regionalt införandeansvarig för tidsbokningen, för ett svar på frågan hur det egentligen har kunnat bli ett sådant här passkaos vid flera polisstationer i Västsverige.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.