Foto: Privat

Personalchefen fick gå på dagen

alingsås

I början på mars meddelade Roland Ödh att han efter drygt 12 år lämnar sitt uppdrag som personalchef på Alingsås kommun. I måndags morse fick han beskedet om att han skulle lämna med omedelbar verkan.

– Det kom lite hastigt och lustigt och jag har nog inte riktigt smällt det än. Det kan bli så här i arbetslivet och det får man acceptera, säger Roland Ödh när AT når honom över telefon på tisdagsförmiddagen.

När Rolandh Ödh kom in till jobbet på måndagsmorgonen låg det ett mejl i hans mejlkorg. Där stod det att han var uppkallad till kommundirektören Susanne Wirdemo. Väl inne hos kommundirektören meddelade hon att Ödh skulle lämna sin post med omedelbar verkan.
 
– Jag uppfattade det som att min chef (Susanne Wirdemo) tyckte det var lämpligt och rimligt att jag blev arbetsbefriad från den månad som jag hade kvar på min uppsägningstid.
 
– Som jag tolkade det var det för att få en chans att släppa in något nytt, säger Roland Ödh.
 
Hade föredragit mer tid
 
Han poängterar att det inte är helt ovanligt det kan bli på det här viset när höga chefer meddelar att de tänkt lämna sin post.
 
– Men jag hade föredragit att få mer tid att säga hej och tack till alla fina människor som jag fått möjligheten att arbeta med genom åren, säger Ödh.
 
AT har skrivit om att tidningen fått kopior på mejl skickade till sig där arbetsmiljön på Alingsås kommun diskuteras mellan kommunalrådet Joakim Järrebring (S) och personalchef Roland Ödh. Att dessa mejl skulle vara en del i att Ödhs anställning avslutades tidigare än planerat vill Ödh själv inte kommentera däremot tycker han att det är väldigt olyckligt att mejlen spridits då de inte är offentliga handlingar.
 
– Det är jag djupt kritisk till, säger han och tillägger:
 
– Och att det skulle vara någon form av konspiration mellan mig och Järrebring det ser jag som skrattretande. Vi har en dialog där vi diskuterar arbetsmiljöfrågor och det är absolut inget konstigt.
 
Hur tycker du att det här har skötts från kommunledningens sida?
 – Det vill jag inte kommentera.
 
Hur skulle du beskriva ditt möte med Susanne Wirdemo? 
 – Det var ingen dramatik alls.
 
Den fjärde juni börjar Roland Ödh på sitt nya jobb som personalchef i Ulricehamns kommun.
 
Vad ska du göra fram tills dess?
 – Redan från början hade jag som avsikt att avsluta min anställning med semester så nu blir den perioden något längre. Men just nu har jag fullt med att ställa in mig på att situationen blivit som den har blivit. Jag tänker ta vara på den här tiden och sen har jag nära och kära som kan behöva lite uppmärksamhet.
 
AT söker kommundirektör Susanne Wirdemo för en kommentar.
 
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.