Foto: BJÖRN JERSBY
Det var lång kö till polishuset i Alingsås redan på tisdag förmiddag.

Så ska polisen få ordning i passkaoset

ALINGSÅS

Nu försöker polisen i region väst få ordning i passkaoset som har rått de senaste dagarna i bland annat Alingsås. Lösningen heter fler bokningsbara tider för passansökningar i Göteborg och mer resurser till polisstationer på andra orter.

De ansvariga inom polismyndigheten i Västsverige samlades till krismöte under tisdag eftermiddag, efter rapporter från bland annat Alingsås och Stenungsund om extremt långa köer och väntetider för att ansöka om pass.

Polisens regionledning berättar i ett pressmeddelande att den beslutat tillföra mer resurser. Det ska bli fler bokningsbara tider för ansökningar vid passcentralen på Stampgatan i Göteborg från och fredag morgon, den 20 april. Dessutom blir det fler resurser till receptioner på andra orter i Västsverige. 

Kaoset uppstod när tidsbokning infördes i bland annat Göteborg den 9 april. Tanken med tidsbokning är att det ska bli enklare att ansöka om pass och nationella id-kort och att människor ska slippa köa. ”Tillgängligheten ska öka på sikt”, skriver polismyndigheten.

Men den omedelbara effekten blev tvärtom ännu längre köer på de polisstationer där det fortfarande är drop in för passansökan. I Alingsås gäller det denna vecka. Från och med måndag 23 april är det tidsbokning också här, liksom i Borås, Ulricehamn och Kinna.

– I samband med övergången har tiderna snabbt blivit fullbokade och det har medfört olägenheter för många som snabbt behöver ett nytt pass. Det beklagar vi, säger Jonas Bertram, regionalt införandeansvarig för tidsbokningen, och fortsätter:

– Samtidigt har det tidigare varit ohållbart att behöva köa för att söka pass. Nu vidtar vi åtgärder för att öka kapaciteten.

Kapacitetsökningen blir möjlig tack vare resurstillkott men också genom att andra polisanställda tillfälligt förstärker i passcentralen. Dessutom rekryteras ett 20-tal extra passhandläggare till sommarperioden, en tid då många ansöker om pass och nationella id-kort. Även andra receptioner inom polisregion Väst får del av resurstillskottet, enligt pressmeddelandet.

”Vi släpper tider kontinuerligt på polisen.se. Lediga tider släpps löpande med vissa intervall och vid till exempel återbud. Vi släpper tider för 60 dagar framåt. Tillgången till lediga tider är densamma oavsett om du bokar själv via polisen.se eller ringer. Den som inte har tillgång till internet kan ringa 114 14 och få hjälp att boka tid via växeln. Växeln 114 14 har dock inga andra tider än de som finns på webben”, står det i pressmeddelandet.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.