Arkivbild: Katrin Niklasson
STÄLLER FRÅGOR. Konstnären Linda Spåmans utställning i Alingsås konsthall har vållat debatt. Nu bjuder kulturhuset in till ett panelsamtal.

Samtal om konstens påverkan och ansvar

Alingsås

På torsdag arrangerar Alingsås kulturhus ett panelsamtal om konstens makt, påverkan och ansvar, där man tar avstamp i Linda Spåmans pågående utställning För sent för exorcism.

– Det har varit en del debatt och åsikter kring den här utställningen, vilket både märkts i tidningen och genom vad som framförts direkt till oss, berättar Josefin Cowie, programansvarig på Alingsås kulturhus, och fortsätter:

– Till oss har bland andra Alingsås kristna nätverk uttryckt en oro för att barn och unga ska fara illa av den här utställningen. Vi vill verkligen inte bagatellisera den oron eller förminska det problemet, tvärtom är vårt syfte att belysa det och vi tror att Lindas egna erfarenheter och hur hon uttrycker det är ett sätt att bidra.

I utställningen För sent för exorcism ställer konstnären Linda Spåman bland annat frågan om det har det gått så långt att det inte går att driva ut det onda längre, och om det går det att skratta åt alltihop.

Linda Spåman kommer sitta med i publiken under panelsamtalet. Det gör även Josefin Cowie samt Ylva Sillén, pedagog på museet och konsthallen. I panelen sitter Ludvig Linde­löf, präst i Karl-Johans församling Svenska kyrkan, Johannes Nordholm, psykolog och konstpedagog och Mija Rehnström, konstpedagog vid Göteborgs konsthall. Samtalet kommer att modereras av skribenten, föreläsaren och ståuppkomikern Ove Haugen.

– Vad konsten har för påverkan, vad som är tabubelagt, vad som är okej och vem som har tolkningsföreträde till det är en intressant debatt överlag, och något vi gärna vill prata om. Det är därför vi arrangerar det här, säger Josefin Cowie.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.