Foto: STEFAN SAMUELSSON
Jan Olofzon, vd Alingsås Energi, Annika Qarlsson (C) och Janine Alm Ericson (MP) vid invigningen.

Stolt invigning av ny biopanna

alingsås

Nu är fjärrvärmen i Alingsås helt fossilfri. Det var många glada miner och stolta ord när den nya biobränslepannan i Sävelundsverket invigdes på fredagen.

Första spadtaget togs i januari förra året och pannan, som eldas med flis, blev klar att testköras i vintras. Något som sammanföll med den stränga och långdragna vintern – och gjorde att Alingsås Energi klarade sig med 100 procent biobränsle och slapp plussa på med eldningsolja.

– Jag blir glad varje gång jag ser att vi inte har rök från olja i skorstenen, säger Jan Olofzon, vd för det kommunala energibolaget.

– Under normala omständigheter är vi fossilfria nu. Det är stort, tillägger värmechefen Jörgen Damborg, tillika projektanvarig.

Den nya pannan är den tredje i det nu utbyggda fjärrvärmeverket på Sävelund. Dess effekt är 18 megawatt, att lägga till befintliga 26 megawatt. Pannan uppges ha kostat lite mindre än de budgeterade 82 miljonerna.

Invigningen förrättades av Alingsås båda riksdagsledamöter Annika Qarlsson (C) och Janine Alm Ericson (MP). De planterade en blodbok som ska lysa upp bland björkarna utanför värmeverket. Med vid ceremonin var bland andra representanter för kommunen och entreprenörerna NCC och Jernforsen.

Läs mer i lördagstidningen

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.