Foto: Alingsås kommun
MILJÖVÄNLIGT FÄRDMEDEL. Alingsås kommun ska delta i utmaningen Västsveriges mest cykelvänliga arbetsplats för första gången i år.

Tävlar om cykelvänligaste arbetsplatsen

Alingsås

Västsveriges mest cykelvänliga arbetsplats ska utses.
I mars drog utmaningen igång och den pågår fram till slutet av oktober. Tanken är att inspirera arbetsplatser och deras anställda runtom i regionen att välja cykeln framför bilen.

Alla arbetsplatser i Västsverige och Halland har chans att utses till vinnare i tre olika kategorier: Västsveriges cykelvänligaste arbetsplats, årets nykomling och årets raket, med kravet att kommunen anmält sitt deltagande.

Det är första gången Alingsås kommun är med i utmaningen. Markus Thunberg, gatuchef på kommunen, säger att det är ett bra arrangemang och att han tror att Alingsås har goda förutsättningar som cykelstad.

Möjligheter för cyklister

Utmanarna bedöms utifrån kriterier som duschmöjligheter och tillgång till cykelparkeringar. Priset till vinnarna i vardera kategori är att arbetsplatsen lyfts fram i en film på Västsveriges biografer i vinter, och en egen animation att sprida på sina sociala medier och hemsidor.

– Det är inte direkt någon kostnadsfråga och det är dessutom något man kan ha nytta av i sin verksamhet, säger Markus.

Han säger att det finns en hälsoaspekt som är positiv och att man har sett att anställda som fysiskt rör sig har mindre sjukfrånvaro.

Markus tror att om man deltar i utmaningen så kanske det inte krävs att man tränar så mycket mer än i form av pendlingen till arbetet.

– Dessutom kräver cykel mindre plats i stadsområdet. Det finns en begränsad mängd yta i en stad och då är det bättre att de som verkligen behöver ta bilen får den platsen, säger han.

  • Linda Lidén0322-67 00 40
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.