Foto: Filip Landqvist
STOR OMBYGGNAD. Kommunchefen Lars Björkqvist och kommunalrådet Bengt Hilmersson (C) utanför kommunhuset där det just nu byggs för fullt.

Tillsammans är Vårgårda starka

Vårgårda

Vårgårda växer och framgångsreceptet stavas engagemang.
– Vi lever på att vi hjälper varandra, säger kommunalrådet Bengt Hilmersson (C).

För några år sedan beslutades i stor politisk enighet att anta en tillväxtvision, som i oktober 2015 reviderades till att Vårgårda år 2027 ska ha 13 000 invånare. Och man är på god väg. Siffror från Statistiska Centralbyrån visar att befolkningsökningen i Vårgårda år 2017 procentuellt sett var den sjätte bästa i Västra Götalands län. Plus 195 personer som är en ökning med 1,72 procent.

– Vi har ett perfekt läge här. Gränserna för hur långt från Göteborg man kan tänka sig att bo flyttas hela tiden och Vårgårda är numera innanför den gränsen, säger kommunchef Lars Björkqvist och kommunalrådet Bengt Hilmersson fyller i:

– Vi märker av att folk utifrån känner till E 20:s utbyggnad till motorväg och den gör oss ju mer attraktiva.

Många pendlare

Vårgårda är ju som bekant lite av en pendlarkommun och cirka 2 000 personer pendlar in varje dag och 2 600 pendlar ut. Många av de som pendlar in har en lång utbildning med sig. Något som inte är helt vanligt att Vårgårdaborna har och det är något som Bengt Hilmersson mer än gärna vill ändra på.

– Vi saknar folk som pluggar vidare. Det kommer vara ett långt arbete med att prata med föräldrar för att se till att de får barnen att studera vidare på universitet och högskola, säger han och tillägger:

– Visst, vi har jätteduktiga hantverkare och det är inget fel med det men vi måste ha någon som ritar husen också.

Alla tänker på tätorten

För att lyckas som en liten kommun är både Hilmersson och Björkqvist inne på att man måste hjälpas åt. Något som Vårgårda är mycket duktiga på.

– Det spelar ingen roll om man är VD på något av våra stora företag. Alla tänker på hela tätortens utveckling säger Björkqvist.

– Vi kan inte jämföra oss med de allra största kommunerna och vara bättre än dem. Men det vi kan vara bäst på är att vara snabba och det ska vi vara. Ibland känns det som vi får mer gjort än vad vi förtjänar, säger Bengt Hilmersson.

Hur menar du då?
– Vi lever på att vi hjälper varandra. Det är ett speciellt sätt att vara mot varandra här i Vårgårda. Det finns en hjälpsamhet och det finns ingen som tror att någon annan kommer göra jobbet åt en utan folk ställer verkligen upp.

När det nu blivit dags för Vårgårdamässan i byn så kommer kommunalrådet repsektive kommunchef ta väldigt olika roller. Bengt Hilmersson kommer inte medverka i stort sett något alls under mässan då han reser bort på utbildning.

– Det är lite oturligt. Jag gillar annars att gå runt och prata med folk och det är nog det som jag hade gjort om jag inte skulle iväg på utbildning. Det personliga samtalet tycker jag är mycket viktigt.

Bygglov på mässan

Lars Björkqvist kommer däremot att finnas på plats tillsammans med flera andra från kommunhuset. I år har kommunen något speciellt som de ska försöka locka till sig besökare med. Man kommer nämligen erbjuda möjligheten att kunna få bygglov eller bygglovs­bedömning.

– Sen kommer jag också såklart att prata med människor för att höra deras bild av hur man kan utveckla kommunen, säger Björkqvist.

Läs mycket mer inför Vårgårdamässan i vår specialbilaga. 
Den finns som gratis e-tidning här >>

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.