Foto: JENNY SCHAGERLIND
VILL SE FLER VUXNA UTE. Tonårsmamman Ulrika Bernehäll drog i vintras igång vuxenvandringar i Herrljunga tätort. Nu hoppas hon att kommunen också tar ansvar genom att anställa fältassistenter.

”Ungdomarna vill inte vara där vi är”

Herrljunga

Det har blivit lugnare på Herrljunga station sedan vuxenvandringarna drog igång.
Problemet är att tonåringarna istället söker sig till andra platser.
Nu hoppas vuxenvandrarna att kommunen åter satsar på fältassistenter.

– Det finns ett behov av kontinuitet. Vi är så många som vandrar så det blir olika ansikten som ungdomarna möter varje gång. Vi kan inte bygga relationer på det sätt som en fältassistent kan, säger Ulrika Bernehäll, initiativtagare till de vuxenvandringar som AT har berättat om tidigare.

Vuxenvandringarna drog igång i vintras sedan både skadegörelsen och droganvändningen ökat i Herrljunga, särskilt i och runt stationsområdet.

Facebookgruppen har idag över 200 medlemmar, varav ett 80-tal är med och vandrar i tätorten på helgerna.

Medborgarförslag

Ulrika Bernehäll, själv tonårsmamma, berättar att insatsen har gett resultat. Det har blivit lugnare i stationshuset, men kanske inte på andra platser…

– Man har bra koll på var vi är någonstans och vill inte vara där vi är. På stationen är det lugnt, men en del tar istället tåget eller epan till Vårgårda. Eller drar till andra ställen i Herrljunga. Det har ungdomarna själva berättat.

Vuxenvandrarna har därför skrivit ett medborgarförslag där de föreslår att kommunen anställer både fältassistenter och någon slags samordnare. En person som kan samordna insatserna i Vårgårda och Herrljunga.

Socialchefen positiv

Herrljungas socialchef Magnus Stenmark tycker att medborgarförslaget är bra.

– Jag kan se en brist hos oss att vi inte riktigt har det förebyggande arbetet. Så det är klart att det vore ett välkommet tillskott i vår verksamhet, säger han till AT.

Stenmark berättar att man har personal ute vissa helger, men medger att det skulle behövs ett mer långsiktigt arbete.

– Sedan har jag svårt att se att vi skulle kunna ha två heltidsanställda fältassistenter. Det ska ju finnas jobb för dem fem dagar i veckan. Men man kan tänka sig någon kombinerad tjänst, där de också fungerar som ungdomsstödjare.

Kommunalrådet Johnny Carlsson (C) säger att medborgarförslaget redan har tagits upp i kommunstyrelsens arbetsutskott. Frågan kommer att fortsätta diskuteras, men var det landar vågar Johnny inte svara på just nu.

– Det är en oerhört viktig fråga, men vad som är rätt att göra är svårt att säga. Vi har ju haft fältassistenter i Herrljunga tidigare. Varför de togs bort vet jag faktiskt inte.

Johnny Carlsson passar på att lovorda vuxenvandrarnas initiativ:

– De gör en beundransvärd insats. Det är jättebra med ett sådant engagemang från civilsamhället.

Vågar mer

Efter ett kortare uppehåll fortsätter snart vuxenvandringarna, som trots allt gett flera positiva effekter.

— Som ensam förälder känns det kanske inte så lätt att gå ut och leta efter sin tonåring, men i rollen som vuxenvandrare vågar man. Och vi ser ju ändå en del unga när vi är ute, även om de inte direkt vill småprata med oss, säger Ulrika Bernehäll.

Och ni föräldrar har lärt känna varandra bättre?

– Ja, det är en av de stora fördelarna, det måste jag säga.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.