Foto: STEFAN SAMUELSSON
UTMANARE. Liberalerna Jerry Brattåsen, tekniska nämnden, och Anita Brodén, kommunstyrelsen, utmanar övriga partier på att leta Hitta ut-kontroller.

Utmanar politiker att hitta ut

Alingsås

Särskilt under ett valår skulle politiker må bra av att motionera på mer än ett sätt.
Det anser Liberalerna i Alingsås som utmanar övriga partier på att Hitta ut. Vilket parti hittar flest kontroller?

Tredje säsongen av friskvårdssatsningen Hitta ut i Alingsås drog igång på påskafton 31 mars och avslutas 4 november. Hittills har 824 alingsåsare gett sig ut för att leta kontroller och gjort sammanlagt 19 276 registeringar på Hitta ut-hemsidan eller i dess app. I år finns för övrigt Hitta ut också i Vårgårda.

Nu tycker Liberalernas Anita Brodén och Jerry Brattåsen att Alingsåspolitikerna och partierna aktivt ska vara med i det som kommunen redan stödjer ekonomiskt.

Många fördelar

De har skrivit till övriga partiers gruppledare och uppmanat dem att anta Motionsutmaningen, som börjar i dag den 28 april och pågår till och med 15 juli.

– Jag är medlem i OK Skogshjortarna och pratade med projektledaren Lennart Hålsjö. Det var så mycket som stämde, säger Jerry Brattåsen.

Han ser många fördelar för partiernas förtroendevalda att komma ut i naturen och leta så kallade checkpoints – exempelvis få tid att tänka på beslut, filosofera i allmänhet och kanske även träffa tänkbara väljare.

Partikollegan Anita Brodén påpekar att politiker har motioner som arbetsredskap för att skapa ett bättre samhälle. Nu vill hon uppmuntra till att motionera på ett annat sätt, inte minst med tanke på den intensiva valrörelse som väntar.

– Det är viktigt att ta vara på sig själv när man har mycket att göra, säger Gräfsnäsbon Brodén och noterar att det finns kontroller i såväl Gräfsnäs som Erska-Sollebrunn och Magra.

– Det här är också ett sätt att uppmuntra de ideella föreningarna genom att visa att vi vill vara delaktiga, fortsätter hon.

Karta och app

De båda liberalerna framhåller att Hitta ut är en enkel form av orientering som passar alla åldrar. Flera av kontrollerna är lätt tillgängliga med cykel, barnvagn och rullstol.

Kartor har delats ut med AT men finns också att hämta i Kulturhuset, Ica Maxis förbutik, på Hjortgården och i AT:s reception. Det finns även en app för Hitta ut.

Motionsutmaningen är förstås tänkt för förtroendevalda i första hand, men vem som helst kan faktiskt delta och stödja valfritt parti. Det gäller bara att först registrera sig som deltagare i Hitta ut. Sedan hittar man de åtta partierna i kommunfullmäktige under Mina inställningar och Företag och anger ett parti.

Därefter registrerar man kontroller som vanligt och det kommer partiet till godo, samtidigt som man som privatperson är med i de andra tävlingarna som Hitta ut har.

Projektledaren Lennart Hålsjö säger att det inte kommer att synas på hemsidan vilket parti man har valt.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.