Vårgårdakille tävlar i fysik-VM

Vårgårda

Världsmästerskapen i teoretisk fysik avgörs just nu i Ryssland. Max Blom, 20, från Nårunga är en av sex personer som representerar Sverige.
– Det är väldigt roligt, jag tror vi har en bra chans i turneringen, säger han.

Max studerar andra året på Chalmers i Göteborg med inriktning teknisk matematik. Det var för ungefär sex månader sedan som han såg en lapp hänga i skolan där man kunde skicka in en ansökan om att delta i Chalmers­laget för teoretisk fysik. Han skickade in en ansökan och blev antagen av lagetSedan väntade Sverigekval för att avgöra vilket lag som skulle få chansen att ställa upp i VM. 

– Det gick jättebra i kvalet, vi vann finalen mot KTH från Stockholm. Det var samma upplägg som det ska vara i VM. Några av de teorier vi presenterade då var mer utförliga än forskningen någonsin varit på det ämnet, säger Max när AT träffar honom före VM.

I söndags gick flyget till Moskva för Chalmersstudenterna som ska delta i International physicists tournament (IPT), VM i teoretisk fysik. Totalt är det 18 lag från olika länder som deltar i turneringen. I mästerskapet ställs deltagarna inför mycket svåra uppgifter. Totalt har det konstruerats 17 problem, utifrån olika vetenskapliga teorier, och dessa ska lagen försöka lösa. 

– Vissa av problemen har lösts tidigare och vissa går inte att lösa alls, men man kan lägga fram en teori för att komma så nära som möjligt. För vissa teorier behöver man använda sig av experiment för att försöka bevisa lösningen, säger Max.

Experimenten kräver ibland att laget bygger egna konstruktioner, så Chalmerslaget har resväskorna fulla med eget material. De hemmagjorda konstruktionerna kan ge stilpoäng. 

Det är nionde gången som IPT arrangeras. Förra årets mästerskap gick av stapeln på Chalmers i Göteborg. Då knep det svenska laget en andra plats – bäst hittills. 

Läs mer i torsdagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

  • Nils Andersson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.