Foto: Katrin Niklasson
FRANKRIKEVÄNNER. Fr.vä: Maja Fröjelin, Nellie Olausson, Sofia Olsson, Linnéa Rosenius, Katarina Blixt, lärare, och Alva Carmesund. Liggande ses läraren Cecilia von Weissenberg.

Alströmerlever fick inblick i livet i Frankrike

Alingsås

Under våren har tio elever från Alströmergymnasiet rest till Alingsås franska vänort Mont de Marsan.
– Jag älskar ljudet av franska. Det är som musik i mina öron, säger Alva Carmesund, en av eleverna som deltar i utbytet.

Utbytet mellan Alingsås och Mont de Marsan har engagerat många ungdomar under de 45 år som föreningen Mont de Marsan sett till att franska och svenska ungdomar har fått träffas och utbyta erfarenheter.  

Nu har föreningen engagerat Alströmergymnasiet för ett utbyte mellan gymnasieskolorna i de bägge städerna.

Som musik…

– Jag har varit med i utbytet genom föreningen och kände ”varför inte göra det igen?”. Jag älskar Frankrike. Och jag älskar ljudet av franska. Det är som musik i mina öron, säger Alva Carmesund, en av de tio Alströmerelever från varierande årskurser och program som i mars månad reste till den franska orten för att under en vecka bo hos franska familjer och ta del av de franska ungdomarnas vardagsliv.

Alla ungdomar från Alingsås upplevde en hel del skillnader mellan livet i Mont de Marsan och i Alingsås. Det första de slogs av var skillnaderna i matkultur.

– Det var väldigt mycket sött! Nutella till frukost och sådär, säger Nellie Olausson.

– En annan sak är att vi svenskar säger mycket med våra ansiktsuttryck, som ett leende istället för att säga tack, medan de alltid uttalar orden, säger Linnéa Rosenius.

Av de elever som reste till Frankrike är det fyra som läser franska just nu. Övriga elever tog sig fram på engelska. För Alva, som varit i Mont de Marsan tidigare och nu återvände, blev det tydligt att hon utvecklat sina kunskaper i det franska språket.

– Det var det bästa, att se hur mycket man faktiskt kan. Jag träffade några från min första resa och de sa att min franska utvecklas otroligt mycket, säger Alva.

Utöver att eleverna fick ta del av det franska vardagslivet stod också en del utflykter på schemat, som besök i Bordeaux och i Pau. Eleverna fick också chansen att se det franska F17-landslaget, under ledning av Pia Sundhage, spela en landskamp mot Sverige.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.