Foto: Polisen
Ett ovanligt vapenfynd. När polis tittade i skaraborgarens resegarderob hittade de tolv pistoler.

En pistol gav två års fängelse

Herrljunga

En Herrljungabo döms till fängelse i två år efter att han förvarat en pistol i sin bostad. En kamrat till Herrljungabon döms till fyra års fängelse – hos honom hittade polis tolv pistoler.

Under början av året bedrev polis spaning mot en man i Skaraborg som misstänktes hantera och sälja illegala skjutvapen. När den 51-årige mannen flyttade in hos en släkting i Borås slog polisen till och genomförde en husrannsakan.

I bostaden påträffades tolv halvautomatiska pistoler i mannens resegarderob. Polis genomförde även husrannsakan i Herrljunga, hos en bekant till mannen, och där hittade där ytterligare en pistol.

Nyligen ställdes de båda männen inför rätta. Den 51-årige mannen erkände då innehav av de tolv pistolerna som hittats i Borås, och även av vapnet som påträffades i Herrljunga.

Herrljungabon medgav i tingsrätten att en pistol förvarats hemma hos honom, men han nekade till brott. Enligt Herrljungabon hjälpte han 51-åringen att flytta till Borås, och en pistol ska då ha blivit kvar i bilen. Vapnet ska han ha tagit hand om och lagt i sin bostad.

Tingsrätten anser inte att den förklaringen är trovärdig, och oavsett om det stämmer eller inte så har han haft hand om vapnet i sin bostad i flera dagar innan polis hittade det. Därmed är det klarlagt att han med uppsåt har innehaft vapnet, och han fälls för grovt vapenbrott och påföljden blir två års fängelse.

Den 51-årige mannen döms till fängelse i fyra år. På grund av risk för fortsatt brottslighet ska han vara fortsatt häktad i väntan på att domen vinner laga kraft.

Läs hela artikeln i lördagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.