• Foto: Filip Landqvist
    RYKANDE MOTORCYKLAR. Både bilar och motorcyklar stod på startlinjen. Stundtals var det nästan svårt att se på grund av alla rök från snabbt snurrande däck.
  • Foto: Filip Landqvist
    UNG MOTORENTUSIAST. Elliott Oscarsson från Borås var en av alla som hade tagit sig till flygfältet i Vårgårda för att titta på snabba bilar och motorcyklar.

Full fart på flygfältet

Vårgårda

Det var full gas och nästan öronbedövande motorljud när det under fredagen drogs igång dragracingtävlingar på flygfältet i Vårgårda.

Tävlingarna pågår både fredag och lördag.

Under fredagen var det kval och i dag lördag inleds finalkörningen.

Det är bilar och motorcyklar av alla möjliga och omjöliga modeller som är med och tävlar. Alla har de en sak gemensamt. De låter oerhört högt. Nästan samtliga på plats såväl funktionärer som förare och publik var tvungna att använda sig av rejäla hörselskydd.

Långväga deltagare

Fordonen kör på en 201 meter lång raksträcka och i stora drag kan man säga att det handlar om att ta sig snabbast från start till mål.

I årets tävlingar är det drygt 90 anmälda team. Det går att jämföra med fjolårets siffra på 128 team.

Förarna kommer från hela landet men även en del utländska förare finns med. Den mest långväga deltagaren har rest ända från Tyskland.

Det är sammanlagt 13 olika klasser som det tävlas och i en av klasserna, Junior Dragster, kan förararna vara så unga som 8 år gamla.

Mycket jobb bakom

Bakom arrangemanget står SHRA Borås. Fredrik Westberg som är tävlingsarrangör säger att det är mycket jobb som ligger bakom och han gissar att det kommer komma runt 1000 personer i publik under de två tävlingsdagarna.

– Jag har jobbat med det här arrangemanget sedan vi var här senast för ett år sedan. Det har varit mycket jobb här nu sista veckan med att iordningställa banan och annat, säger Fredrik Westberg.

Hur känns det då nu när det är igång?

– Just nu känner jag mig lycklig och glad att allt flyter på som det ska. Men det har varit nervöst och man har tänkt mycket på vad som eventuellt skulle kunna hända och gå fel. Men då vet man ju att det bara är att lösa det, säger Fredrik.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.