Foto: PRIVAT
Peter Backenfall, ordförande i Herrljunga hembygdsförening.

Hedrad hembygdsförening

herrljunga

Herrljunga hembygdsförening tilldelades i lördags utmärkelsen Årets hembygdsförening i Västergötland.

Föreningen är även nominerad till att bli Årets hembygdsförening i Sverige 2018 – ett pris som delas ut på Kalmar slott den 26 maj.

Hur glad är du idag, ordförande Peter Backenfall?
– Väldigt glad! Det här är ett stort erkännande för vår verksamhet. Det är också en manifestion för att hembygden är viktig.

Kom det oväntat?
– Ja, det tycker jag, även om vi är en stor förening. Vi har 600 medlemmar och är länets fjärde största hembygdsförening.

Varför tror du att just ni får den här utmärkelsen?
– En anledning tror jag är att vi har tänkt bortom prylar, traditioner och stugor. Vi funderar kring fler målgrupper, som barn och ungdomar, och på integrationsaspekten.

Vad betyder det för medlemmarna att föreningen uppmärksammas såhär?
– Det är ju inte bara en mans eller en styrelses verk, utan mångas förtjänst. Så jag tror att många är glada. Ungefär tio procent av medlemmarna är aktiva och med och arrangerar saker. Det tycker jag är en bra siffra, även om jag gärna ser att vi blir ännu fler.

Och så har ni även chansen att bli hela Sveriges hembygdsförening 2018, hur känns det?
– Jag är inte så jätteinsatt i vad som krävs, men det är tretton föreningar som är nominerade och det känns stort bara att vara en av dem. Det är jättesvårt att bedöma våra vinstchanser, men jag hoppas ju. Förutom den stora äran får vinnaren 10000 kronor. Om vi vinner har vi tänkt att köpa en lekstuga till hembygdsparken. Och så hoppas man ju på någon form av uppmärksamhet som skulle leda till fler medlemmar.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.