Arkivbild: KATRIN NIKLASSON
I sommar lämnar ångbåten Herbert Alingsås under drygt en månad.

Herbert lämnar Alingsås

Alingsås

Den 8 juli sjösätts ångbåten Herbert vid Rysskajen i Trollhättan för att sedan ta sig genom Vänern upp till Dalslands kanal och 8 juli-11 augusti göra turer för allmänheten.

– Det är en chans för oss att visa upp båten på sitt hemmavatten, säger Jonas Svantesson, ordförande i Mjörns Ångbåtsförening.

I sommar fyller Dalslands kanal 150 år och ångbåten Herbert kommer att delta i firandet. Ångbåten, som byggdes 1905, är en av heders­gästerna till firandet då Herbert var aktiv i kanalen under 60 år samma period.  

– Allmänheten kommer, precis som tidigare, kunna köpa biljetter och åka med på samma sätt som vanligt, säger Jonas Svantesson.

Den 8 juli lyfts Herbert ur Mjörn och transporteras sedan till Trollhättan för att sjösättas vid Rysskajen. Köpmannebro är första stoppet och som leder in till Dalslands kanal.

Ångbåten kommer att göra många turer för allmänheten längs vägen och i slutet av resan delta i ännu ett firande – det är nämligen Åmåls 375-åriga födelsedag.

För att finansiera förflyttningen av ångbåten kommer Mjörns Ångbåtsförening att köra flera extraturer i Alingsås under juni månad.

– Vi kommer även att få bidrag, men för att täcka upp för resten av kostnaderna kör vi så mycket extra som vi kan, säger Jonas Svantesson.

Efter 18 augusti kommer Herbert att köra på som vanligt i Mjörn.

  • Lisa Bergman0322-67 00 40
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.