Foto: Urban Kärvling
Projektledare Jan Alfredsson, Vårgårda Vänner i Världsklass, tar emot kungens brev av Ulf Carlsson från Lions Club.

Kungliga pengar till Vårgårdaprojekt

Vårgårda

Kung Carl Gustaf tycker att integrationsprojektet Vårgårda Vänner i Världsklass, är så bra att han beviljar 20 000 kronor ur sin jubileumsfond.
– Det är ett fantastiskt lyckat projekt. Nu får vi pengar som räcker en bit längre under hösten, säger Jan Alfredsson, projektledare.

Det är Lions Club Vårgårda, som ansökt om att Vårgårda Vänner i Världsklass ska få pengar.

– Vi tycker att projektet ligger helt i linje med Lions värderingar. Det främjar integrationen och minskar rädslan. Förståelsen mellan ungdomarna från olika kulturer ökar, säger Ulf Carlsson från Lions Club Vårgårda.

Lions beskyddare

Kungens egen jubileumsfond instiftades när han fyllde 50 år. Syftet är att främja satsningar på unga i Sverige.

– Kungen är beskyddare av Lions. Att söka pengar ur fonden kan landshövdingarna, Scouterna och Lions göra. Lions i Sverige skickade in sju ansökningar och två beviljades, glädjande nog den från Vårgårda, säger Ulf Carlsson.

Kung Carl Gustaf har undertecknat beslutet och önskar framgång i den fortsatta verksamheten för ungdomar i Sverige.

500 av 700

Vårgårda Vänner i Världsklass fick en rivstart.

– Vi bjöd in alla elever på Gullhögskolan och Sundlergymnasiet. Av 700 kom 500. 90 procent av dem har i dag en ny kompis. Vi kallar det språkvän eller kulturkompis, säger Jan Alfredsson.

Projektet drivs av Vårgårda IK och man har haft stöttning av kommunen.

– Det positiva är att ungdomarna inte längre bara håller sig till den grupp man redan känner, nu har man fått nya vänner. Man umgås, pratar och blir kompis med andra. Paren av språkvänner är ofta en kille och en tjej. Vi tycker det är extra roligt att så många tjejer från andra kulturer är med, säger Jan Alfredsson.

– Ungdomarna är vänliga och snälla. De ser det goda och är inte fördomsfulla.

Läs mer om arbetet i projektet i lördagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.