Arkivbild: SANDRA MOLLIVER
LITTERATUR I BOKSKOGEN. Textivals litteraturfestival startar idag i Mollaryds bokskog. Inte långt därifrån bor en av festivalens grundare, Stina Nilss.

Litteraturfestival startar i bokskogen

Mollaryd

Föreningen Textival arrangerar den här veckan sin tionde litteraturfestival. Festivalen startar i eftermiddag med en litterär vandring i Mollaryds vackra bokskog.

Även om merparten av programpunkterna brukar vara i Göteborg är det inte första gången Textival förlägger delar av sin litteraturfestival till lilla Mollaryd. Där bor nämligen en av festivalens grundare, Stina Nilss.

Festivalen pågår som vanligt tre dagar och årets tema är ”Get your text together”. Den inleds alltså med en litterär vandring i Mollaryd i eftermiddag.

– Det brukar komma många från närområdet och även från Borås. Som mest har vi varit 200 personer i Mollaryd, berättar Stina Nilss.

Sammanfogade samtal

Vandringen startar vid Mollaryd station, och tar sedan plats på delar av Fjällastigen och Hultleden. En promenad på knappt fyra kilometer genom bokskog och blandskog.

Längs med vandringen finns text från tEXIVALS projekt ”Skiljande tecken –platsens begär”.

– Det är sammanfogade samtal hämtade ur intervjuer jag gjort med olika personer; en präst, några författare och konstnärer och några aktivister. De har egentligen inte träffats, utan det är projektet som är länken mellan dem.

Vad handlar samtalen om?
– När det gemensamma möter det enskilda. Det passade bra in eftersom sammanhang och kontexter är ett tema för hela festivalen.

Rullar vidare i Göteborg

Litteraturfestivalen fortsätter vid lunchtid imorgon på Café Nära i Borås. Där möter konstnären Sian Hedberg poeterna Yolanda Bohm och Nino Mick i ett samtal om konst och identitet.

På fredagskvällen blir det en blandning av musik, performance och högläsning i Göteborgs Litteraturhus. Och på lördag rullar festivalen vidare till Oceanen vid Stigbergstorget, där det blir ett späckat program med inslag för både barn och vuxna.

Tror du att litteraturvandringen i Mollaryd kan locka Herrljungabor till de andra delarna av festivalen?
– Kanske. Det är inte omöjligt, säger Stina Nilss. En av våra huvudriktningar är att vi ska ”möta besökarna i ögonhöjd”, som vi brukar säga. Och bråka lite med platserna, se vad som kan vara var. Det är ju väldigt passande att en litteraturvandring är i en bokskog…

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.