Foto: Filip Landqvist
OROLIG ÖVER VÄGEN. Lisbeth Rothlin tycker att den nya beläggningen på vägen genom Fåglavik är riktigt dålig. Hon säger att de som går på vägen riskerar att få sina skor förstörda och att det fastnar så mycket smuts under tassarna på hundar att det nästan är omöjligt att få bort.

Ny beläggning upprör i Fåglavik

Herrljunga

För en knapp vecka sedan gjordes det beläggningsarbete på vägen genom Fåglavik. Men beläggningen håller inte måttet och de boende i området har upprörts över att man nu drar med sig smuts och grus in i husen. Det är dessutom mycket svårt att få bort.

– Så som det är nu är det katastrof. Vi är 130 hushåll här i samhället och vi kan inte ha det så här, säger Lisbeth Rothlin som bor i Fåglavik.

För en tid sedan fylldes vägen genom Fåglavik i med ny beläggning. Den består av olja och sten och sprutades ut av en av Svevias lastbilar. Beläggningen har därefter fastnat på dem som passerar på vägen och är sedan mycket svår att få bort.

– Det blir svarta prickar på bilarna, folk har varit tvungna att ställa sina skor i lacknafta för att få bort smutsen och det var en tjej som berättade för mig att hon fick tvätta sin hunds tassar med smör för att få dem rena, säger Lisbeth Rothlin.

Cyklar och går

Lisbeth säger att hon kan förstå att man inte alltid kan lägga helt ny asfalt och att den här lösningen kanske hade fungerat mitt ute på landsbygden där det nästan inte bor någon.

– Men här är vi 130 hushåll och det är många som är ute och går eller cyklar på den här vägen, säger hon och tillägger:

– Jag skulle vilja se vilket ramaskri det skulle bli om man la sånt här på Storgatan inne i Herrljunga och alla affärerna där skulle få med sig sånt här in i sina butiker.

Orolig för invigningen

Lisbeth driver Galleri Dockskåpet (helgonet Elisabeth Hesselblads födelsehus). Den 4 juni är det invigning av pilgrimsleden Elisabeth Hesselbladsleden. Då kommer det vara mycket folk i byn och Lisbeth är orolig för vad hon ska göra med sina mattor inne i muséet när det kommer mycket folk.

– Det känns ju inte så bra. Gruset från vägen kommer ju fastna under fötterna på folk och mina mattor kommer bli förstörda. Jag funderar faktiskt på att lägga ut tidningspapper, säger hon.

Lisbeth berättar också att det finns planer på att byborna ska göra en protestlista.

”Enda lösningen”

Göran Jonsson är platschef på Svevia som utfört beläggningen. Han säger att det är olyckligt att det inte finns några trottoarer eller annat längs med vägen vilket gör att folk måste gå på själva vägen och att det då fastnar sten och grus på skor och annat.

– Men det här är den enda lösningen som finns för att laga småhål. Jag tror inte riktigt ekonomin finns heller hos Trafikverket att laga alla vägar och då är detta ett beprövat sätt, säger Göran Jonsson.

Huruvida det kommer göras något åt situationen i Fåglavik hänvisar Jonsson till att det är upp till Trafikverket att bedöma om det ska göras ett mer omfattande asfalteringsarbete.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.