• Ställer ut på Konsthallen. Karin Elmgren visar kolteckningar och en animerad film.
  • Lisa Lundgrens oljemålningar för tankarna till Medeltid, eller kanske grottmålningar.

Så blir sommaren i konsthallen

Alingsås

Närhetsprincipen har rått när Alingsås konsthall valt ut vilka konstnärer som ska visas där i sommar. Fem konstnärer med lokal anknytning ställer ut, och namnet på utställningen blir the Artist next door.

– Inför den här utställningen fick vi ett givet tema. Konstnärerna ska ha lokal anknytning, komma härifrån eller bo här, berättar Ylva Sillén, pedagog på Konsthallen och muséet.

Det är ett brett spektrum av tekniker som besökaren på Alingsås konsthall kommer att få ta del av under sommaren. Att ha olika tekniker, och konstverk som tar plats i rummet, var en uttalad ambition när utställningen sattes ihop.

– Vi ville ha någon eller några konstnärer som jobbar rumsligt, eftersom den här lokalen har väldigt mycket golvyta, säger Helena Ekenger, projektledare.

När de nu ser resultatet är Helena Ekenger och Ylva Sillén nöjda.

– Vi har hela tiden haft en idé om hur rummet skulle disponeras, och det blev som vi trodde. Det blev bra, säger Helena.

– Det är verkligen jättekul att se allt när det kommit upp, säger Ylva.

Vid AT:s besök under hängningen av tavlorna är två av de totalt fem konstnärerna på plats: Lisa Lundgren och Karin Elmgren. De övriga tre är Karin Jonsson med textilkonst, Greger Ståhlgren med skulpturer och Magnus Gramén med måleri.

Karin Elmgren bor i Hemsjö. Hon är verksam konstnär och har ställt ut på Konsthallen tidigare. Hon visar teckningar i kol och en animerad film, som hon beskriver som ”en teckning som fått liv”.

Lisa Lundgren har rötterna i Ödenäs och studerar nu på Kungliga konsthögskolan. Hon visar tre stora oljemålningar som för tankarna till såväl medeltid som grottmålningar. Stora partier av dukarna har lämnats omålade, och hon har inte spänt upp dem. Den första har en organist som motiv. De andra två föreställer olika scener.

Läs hela artikeln och se fler bilder i torsdagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.