Foto. STEFAN SAMUELSSON
Sofia Sjöberg driver eget företag inom inredning och marknadsföring vid sidan om sitt vanliga jobb.

”Vi vill greja det mesta själva”

Gästbloggen

Alingsåstjejen Sofia Sjöberg har i flera år bloggat om möbelrenovering och inredning. Den här veckan skriver hon för AT:s läsare om sina stora intressen.

Söndag 27 maj

Vi älskar ju det här med renovering, det är vårat största intresse. Men ibland tänker jag: ”varför bygger vi inte bara ett nytt hus?” Då får vi det precis så som vi vill ha det och vi slipper kompromissa med lösningar, då det inte är någon annan som ”varit i farten” innan oss. Vi skulle också få ett färdigt hus, kanske inom ett år och slippa hålla på att renovera på kvällar och helger, år efter år.
Men nej, det är nog inte vi ändå. Vad skulle vi göra med all våran fritid liksom?! Haha.

Vi gillar att prata och ha en dialog om alla idéer vi har, vi diskuterar kanske hur ett utekök skulle kunna se ut även om vi just för tillfället håller på att gipsa väggarna i vardagsrummet. Ett utekök är liksom inte ens med på våran att-göra-lista just nu, utan det kanske blir om två-tre år eller så. Men vi drömmer ändå och vi pratar om hur bra det skulle kunna bli! I framtiden. Om tre år eller så.

Vi har även gått i tankarna om att man kanske skulle ta in hantverkare som snickrade lite åt oss. Vi tror dock att vi har lite behov av kontrollen, min man Joel är ooootroliiiigt noggrann med ALLT han gör och jag gillar att hela tiden kunna ha en smidig dialog och kunna göra snabba ändringar. Så nej, det blir nog inte så många hantverkare här hemma. Vi vill greja det mesta själva.

En trappa då, det måste man väl måttbeställa och ha någon som installerar? Nej då, Joel skissade upp trappan i ett 3D-program och printade ut hela trappan i verklig storlek på papper, mallade av, sågade och byggde sedan ihop den. Det är sånt där vi gör. Bygger saker och köper inte så mycket ”färdiga lösningar”. En Ikea-garderob är ju väldigt praktisk och enkel att montera ihop, men vi platsbygger hellre garderober och hyllor för att vi tycker att det funkar bäst med husets stil.

 
Ovan kan ni se trappan före och trappan när den monteras om.
Foto: Sofias inredning

Detta får avsluta den här veckans bloggande, hoppas att ni blivit lite inspirerade till hemmaprojekten och loppisletandet. Se bara till att inte leta efter samma saker som mig när ni går på loppis. 😉

Varmaste hälsningar, Sofia Sjöberg

Lördag 26 maj

Vårat hus är från runt 1920 och det har väl egentligen inte renoverats sedan 60–70 talet, förutom köket som nog sattes in tidigt 90-tal. Huset har en stengrund av granit och det var den vi föll för mest med huset – men läget, rummens rymd och potentialen också såklart.

Man kanske föreställer sig att ett hus från 1920 skulle ha gamla fina trägolv under lager av plastmattor, breda foder och golvlister, höga spröjsade fönster och massor med kakelugnar. Gärna en kakelugn per rum. 
Men nej, inte vårat hus. Kakelugnarna som fanns (vi tror att det var fyra eller fem stycken) har slängts ut, ”moderna” låga tvåglasfönster sattes in, platta och smala lister sitter överallt. Inte heller finns det några gamla fina plankgolv kvar. Dessutom var den pampiga huvudentrén igenbommad, men den har väckts till liv igen och vi har satt in en stor och fin entrépardörr där.

Foton: Sofias inredning

Vi gillar utmaningen med ett gammalt hus. Ingen vägg är rak, inte heller innertak eller golv. Självklart kan man leva med att det är lite snett, men vi försöker i våran renovering att göra det så bra som det bara kan bli. Därför har vi riktat golvbjälkarna så att det nya plankgolvet i slutändan blir plant. I de rum som vi rivit ner tretexplattorna som satt i taket, har vi även där riktat takbjälkarna innan vi spikat på gammaldags pärlspont.

Just det där med gammaldags stil, så kan man säga att vi försöker återställa huset till hur det borde sett ut från början. Vi har forskat lite i hur golvlister och foder såg ut på 1920-talet och utgått från det. Efter nedrivning av innertak har vi på några ställen hittat gammal pärlspont, som vi sedan skrapat rent från gammal färg och sedan målat (tänk vad mycket fortare det gått om vi bara spikat på en ny pärlspont ovanpå den gamla…!). Därför väljer vi nu att fortsätta sätta pärlspont i alla rum, så att det blir enhetligt.

Trots att vi har ett äldre hus och renoverar i gammal stil så tycker vi inte att väggarna behöver kännas anno 1920. Det är blandningen av de gammaldags listerna, golvet och taket ihop med ”moderna” färger och tapeter som gör det hela mer spännande tycker jag. Jag vill inte känna att jag bor i något museum – att mixa funkar bäst för oss!

Fredag 25 maj

Vet ni vad jag tycker är så kul med sommaren? Självklart är det helt underbart att grilla, spela kubb, sola, bada, åka på husvagnssemester m.m. Men det som är absolut roligast är att åka på loppisar och om man dessutom kan kombinera det med en husvagnssemester så är det ju kanon – bara att stanna längs vägen och ta en snabbkik på en garagerensning för att snabbt åka vidare till nästa.

För det där med att leta saker på loppis är ju något av det bästa jag vet. Jag har ofta fokus inställt på vissa speciella föremål när jag går på loppis och som på exempelvis Vinden Second Hand vet jag hur avdelningarna ser ut så då är det bara fokus rakt fram. Jag håller för det mesta ett extra öga på lite speciella och udda föremål som kan göra ett stilleben lite mer intressant, det blir oftast bättre om man kan blanda in något gammalt och udda tillsammans med moderna grejer. Det tycker i alla fall jag. 

Ett stilleben.

För er som inte har koll på stilleben så handlar det om att gruppera föremål, gärna i olika höjd, form och struktur. Ett vinnande koncept är dessutom att tänka i ojämnt antal – 3, 5, 7. Då blir det oftast ett bra stilleben!

Vad är det egentligen med alingsåsare och detta loppisintresse? Vi verkar vara helt tokiga i att gå på loppis! Det spelar ingen roll om man tycker att man är i tid innan öppning – det är ÄNDÅ alltid femtio meter kö, speciellt på Vinden och Hjulet i Vårgårda. Just därför har jag tröttnat lite på att gå på loppis häromkring, det är så hård konkurrens om prylarna så man gör sällan några bra fynd längre. När vi bodde i Göteborg för några år sedan var det inte ens i närheten av samma hysteri, där stod det bara några enstaka själar vid öppning och de flesta gick och kollade på hyllan med LP-skivor och böcker. 

Men jag är inte bitter, ibland gör jag fortfarande fynd. Och alldeles snart är det ju premiär för alléloppisen, det är någonting jag verkligen ser fram emot!

Stilleben i matsalen. Foto: Sofias inredning

Torsdag 24 maj

Till vardags jobbar jag på Nordsjö Idé & Design fyra dagar i veckan, och en dag i veckan ägnar jag åt mitt egna företag. Som situationen är just nu så har jag ett stående uppdrag för Nordsjö Idé & Design som kedja, där jag hjälper dem med sociala medier.

Ett annat uppdrag jag har för dem är att producera så kallade ”do-it-yourself-tips”. Hur kan man t.ex. förändra en sliten gammal stol, eller vad kan man göra med överblivna tapetstuvar efter tapetseringen? Hur kan man ta tillvara på så mycket som möjligt, förändra och återanvända istället för att hela tiden slänga och köpa nytt? Det blir ju dessutom så himla mycket mer personligt att skapa något eget, än om du går och köper precis samma möbler och inredningsdetaljer som alla andra har hemma.

Det här sistnämnda uppdraget har jag hållit på med i snart tre år och hittills har det blivit cirka 160 idéer. Såklart är vissa ”pyssel”, om man kallar det så, enklare och mindre tidskrävande än andra men ändå, 160 publicerade DIY-projekt, målartips – det är ganska många!

Idéerna finns där hela tiden men ibland lyser inspirationen och orken med sin frånvaro, och då kan man ju fundera på vad tusan man håller på med. Men samtidigt så älskar jag att greja, att leta potentiella projekt på loppis, slipa, måla och sedan se hur resultatet blir.

Gå gärna ut och kika på Idéfabriken om du är sugen på att få lite inspiration.

Jag önskar att jag kunde ta mig an fler inredningsuppdrag i företaget, som t.ex. skapa moodboards, göra färgsättnings- och inredningsuppdrag, konsultation/styling inför bostadsförsäljning etc., men som min arbets- och familjesituation är just nu så hinner jag inte. Men vem vet, kanske att man kan ta sig an lite fler uppdrag i framtiden?

Moodboard för ett sovrum. Foto: Privat
Silverfat. Foto: Privat

Onsdag 23 maj

Anledningen till att jag startade en blogg 2009 var att jag höll på med en del möbelrenovering och jag kände att det kunde vara kul att dokumentera alla mina projekt på en samlad plats. Jag såg det mest som en dagbok för mig själv och tänkte att min familj, släkt och vänner kanske kunde tycka att det var roligt att läsa. Ju mer tiden gick så märkte jag att fler och fler började läsa bloggen regelbundet och efter ett tag var det några hundra som läste bloggen dagligen. Då skrev jag inte bara om renoveringsprojekt utan gjorde inlägg om tapetnyheter och inredning generellt.

Efter förfrågningar från både privatpersoner som ville ha hjälp med inredning till sitt egna hem och företag som ville göra samarbeten så startade jag till slut eget företag så att jag verkligen kunde ta mig an sådana typer av uppdrag. Först var det bara bloggrelaterade samarbeten med företag och sedan blev det något inredningsuppdrag för privatpersoner då och då.

Det här med bloggar var ju väldigt stort för några år sedan, sedan lanserades Instagram där bilder har större fokus än text. Många bloggare slutade uppdatera dagligen och satsade på Instagram istället. Så blev det även för mig och min blogg uppdateras tyvärr alltför sällan nuförtiden. Det känns nästan som att man inte har tid att läsa bloggar nu? Eller?

På Instagram fullkomligt exploderar det av kreativa personer som är proffs på att fotografera sina perfekt stylade hem. Det är ju så att man nästan mår dåligt över att man själv har dammråttor i hörnen, leksaker utspridda överallt och matsalsbordet är ständigt belamrat med papper och dynor till utomhusmöblerna. Men bilderna ljuger, det finns ingen människa som kan ha ett dammfritt soffbord i glas med en blomvas på, i alla fall inte om man har en vild 1,5 åring i huset.

Imorgon tänkte jag berätta lite mer om vad jag pysslar med den dagen i veckan som jag arbetar med mitt företag.

Foto: Privat
Foto: Privat

Tisdag 22 maj

Sommaren 2014 köpte vi ett hus som vi blev tokförälskade i. När vi hade varit på visningen och satt på tåget hem till lägenheten i Göteborg var vi alldeles upprymda. Men vi förstod också att det här huset skulle vi aldrig kunna köpa, vi var en månad från examen och min man hade fortfarande inte fått någon anställning. På något vänster fick vi ändå lånelöfte och vi vann t.o.m. budgivningen, så i slutet av juli var det inflytt.

Under åren har det renoverats ganska intensivt. Vi unnar oss kanske inte så mycket resor och nöje, utan de flesta pengarna går till husrenovering. Men detta är också vårat största intresse! Min man är utbildad snickare från början och jag har väldigt mycket kunskap från mitt jobb i färgbutiken.

Ibland blir man såklart frustrerad, jag hjälper dagligen kunder med val av tapeter och färger medan man efter jobbet står i en hög av sågspån på vardagsrumsgolvet. Då ser man inte riktigt slutet på eländet och tänker att när sjutton skall vi få börja tapetsera?!

En nackdel med mitt jobb är också att man blir så otroligt petig. Jag kan säga att det faktiskt inte är många kulörer här hemma som är ”standard” utan de flesta är specialbrytningar för jag kanske tyckt att en kulör sticker för mycket åt grönt, blått eller rött. Men gemene man hade kanske inte ens tänkt tanken, men mitt tränade färgöga bara stör sig. Och tapetnyheter som kommer till jobbet har man tröttnat på redan efter några veckor, hur ska man då lyckas besluta om tapeter till sitt egna hem?

Många kunder frågar vad som är trendigt just nu, men jag brukar råda dem att inte göra sina val utefter trender. Se till era egna behov, vill ni ha mycket tavlor och konst på väggarna så kanske man inte ska välja den storblommiga och färgsprakande tapeten? Ett annat tips är att se till hur rummet upplevs, är det stort/litet, mycket ljusinläpp/mörkt och åt vilket väderstreck ligger det åt?

Måndag 21 maj

Arbetar du med ditt största intresse? Det kan man säga att jag gör, i alla fall till en viss del. Jag älskar färg, form och inredning. Och när jag säger att jag älskar färg så menar jag inte att jag älskar färgsprakande färg, utan det handlar mer om färgkombinationer och hur man kan lyfta en färg genom att kombinera den på rätt sätt med en annan. Den kreativiteten får jag utlopp för på mitt jobb på Nordsjö Idé & Design.

Redan som liten var jag ganska bestämd om hur jag ville ha det och gjorde ofta om i mitt flickrum hemma. Jag möblerade om, målade väggar, satte upp hyllor och tavlor etc. Intresset med att gå på loppis började också väldigt tidigt, redan när Vinden Secondhand låg där kvarteret Karamellen ligger idag. Jag började nog ”loppa” när jag var runt 10 år skulle jag tro. Jag minns att jag köpte en gammal byrå som jag målade om och bytte knoppar på, det var nog mitt första ”renoveringsprojekt”.

Renoveringsprojekt finns det gott om hemma hos oss. De flesta är redan färdiga och jag kan ärligt säga att vi inte har mycket möbler som är köpta nya i någon butik – de flesta är loppisfynd som vi gjort i ordning. Att sedan våran vind fylls på med nya projekt är väl kanske inte min man jättenöjd med, men det är ju svårt att låta bli när man hittar något med potential billigt på loppis. Det här med att förnya loppisfynd är för övrigt något jag delvis jobbar med i mitt egna företag, men det berättar jag mer om i ett annat inlägg.

Hoppas att ni vill hänga med mig den här veckan, jag kommer dela tankar om inredning och renovering – både stort och smått. Vi hörs!

  • Sofia Sjöberg
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.