Sensationen som aldrig slutar imponera

Sporttankar

Det här blogginlägget är ett sidospår och har ingen lokal anknytning, utan fokuset riktas mot en ny klubb och ”underdog” på andra sidan Atlanten och hur det kommer sig att de har lyckats göra en debutsäsong med bragdens stämpel.

Natten till torsdag spelas den andra Stanley Cup-finalen i världens bästa ishockeyliga och ett lagen är Vegas Golden Knights som leder med 1–0 i matcher.

Under vintern har jag imponerats av Växjö Lakers i SHL och Östersunds framfört i Europa League. Men det är inte i närheten av det Vegas, som äntrade NHL så sent som i höstas, håller på att uträtta.

En nystartad organisation som fick ta de spelarna ”som blev över” när de övriga 30 NHL-klubbarna skyddade ett tiotal spelare var. Med andra ord var det svårt för Vegas att få in stjärnnamn till sin allra första trupp, men det har ju som sagt blivit lyckat ändå. De fick loss rutinerade målvakten och trefaldige Stanley Cup-vinnaren Marc André Fleury och svensken William Karlsson har fått såväl ett sanslöst lyft som stjärnstatus i sin nya omgivning.

Det var knappast någon som trodde att denna purfärska klubb skulle nå slutspel. Men snacka om att majoriteten har underskattat det här gänget – å det grövsta. Vegas var femte bästa lag i grundserien, har tagit sig förbi tre slutspelsrundor och är nu tre segrar ifrån en stor titel.

Det finns såklart flera anledningar till Vegas sensationella debutsäsong och jag ska i korthet försöka gå igenom dom.

Min känsla är att klubben varit otroligt preparerade för att ta klivet in i NHL och varit oerhört noggranna i rekryteringarna av general manager, huvudtränare och spelare. Lagbygget, ett hopplock av revanschsugna spelare som ratats från andra klubbar, har synnerligen blivit en fullträff.

Las Vegas har länge törstat efter ett NHL-lag och intresset har varit enormt. I takt med lagets starka start blev intresset knappast mindre, och att man varit underhållande och framgångsrika i sociala medier ska heller inte förringas.

En annan sak som också är viktig i sammanhanget är den hemska massakern (60 dödsoffer och flera hundra skadade) i Las Vegas den 1 oktober 2017, bara dagar före klubbens historiska NHL-premiär. Hockeylaget blev ett ljus i mörkret efter den tragiska och sorgliga händelsen som hade skakat staden och dess invånare. Laget knöt sig samman, spelade för både offren och staden. Inför den första hemmamatchen anordnades en respektfull hyllningscermoni för poliser och räddningspersonal som hade arbetat under den ödesdigra dagen.

Om Vegas står som segrare i finalen mot Washington Capitals återstår att se, men klart är att det i framtiden kommer skrivas böcker och göras dokumentärer om deras historiska och beaktansvärda säsong. Den är som tagen ur en Hollywood-film och jag kan tänka mig att många klubbar kommer försöka inspireras och ta lärdomar av Vegas framgångssaga.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.