Tummen upp för en finalserie

Sporttankar
Klubbarna i Handbollsligan och SHE är överens om att skrota upplägget med en finalmatch för att istället återgå till en finalserie i bäst av fem matcher. Peter Genzel, vd för Svensk Elithandboll, har skickat in en ansökan och har goda förhoppningar om att beslutet går igenom, enligt en intervju med SVT Sport.
 
Det låter sunt min värld. Klubbarna i Handbollsligan och SHE har tänkt helt rätt här.
Visst, det kan finnas en charm med en match där allting står på sin spets. Bandyfinalen och handbollsfinalen är exempel på det närmaste vi kommer ett amerikanska supersuccén Super Bowl (ja, jag vet att det är gigantiska skillnader i dignitet och publikintresse).
 
HK Malmö var ju faktiskt en hårsmån ifrån att ta vinna sitt allra först SM-guld och sätta stopp för IFK Kristianstads mäktiga svit.
MEN. Att en lång säsong avgörs i en match på neutral plan om det blir guld eller silver känns inte logiskt. Finalfesterna var en höjdare och pr-maskin för handbollen de första åren, men nu är känslan att det har spelat ut sin roll. En match som dessutom riskerar innehålla mer jippo än allvar.
 
En bäst av fem-serie innebär en rad fördelar:
Mer sportslig rättvisa.
Utökad handbollsfeber i de berörda finalstäderna.
Ett SM-guld kan säkras på hemmaplan.
Bästa laget vinner.
 
Upplägget gynnar såklart ett lag som Kristianstad som mer eller mindre prenumererat på SM-guldet de senaste åren. Det säger sig självt att det är svårare att besegra dom över fem matcher istället för en. Men det är en smäll övriga klubbar i handbollssverige får ta – och istället se det som en morot att ta upp kampen med den skånska jätten.
 
Kort och gott; jag hyllar klubbarnas önskan och ansökan.
 
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.