Arkivbild: Stefan Samuelsson
POPPIS. Hitta ut är ett populärt frilufts- och friskvårdsprojekt, som kan ha bidragit till att Alingsås klättrat i Naturvårdsverkets ranking. På bilden syns förra årets karta.

Alingsås klättrar stort i friluftsranking

Alingsås

Alingsås klättrar stort i Naturvårdsverkets friluftsranking och är en av de kommuner som förbättrat sina poäng mest jämfört med genomsnittet från de tre senaste årens undersökningar.

I Naturvårdsverkets ranking, där Sveriges främsta friluftskommun utses, har kommunerna fått svara på frågor om sitt arbete för att utveckla friluftslivet, information och samarbete kring friluftsliv samt aktiviteter inom friluftsliv.

Alingsås får 22,5 poäng av 32 möjliga i rankingen vilket innebär att Alingsås kniper 70 procent av maxpoängen, till skillnad mot de 28 procent kommunen legat på i genomsnitt under åren 2015-2017.

– Utan analys har jag svårt att säga exakt vad det beror på, men vad jag vet är att vi under 2017 och 2018 haft ett projektbidrag till Skogshjortarna för Hitta ut. Den satsningen har gett väldigt goda resultat, folk har verkligen hittat ut!, säger  Åsa Holmstrand, t f förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen.

– En annan sak som kan ha inverkat är en översyn av föreningsbidraget där vi har bidrag riktat till folkhälsa och miljö. Men det är som sagt svårt att säga innan man analyserat det ordentligt, fortsätter hon.

Även Staffan Albinsson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande, tror att projektet Hitta ut kan vara en bidragande orsak till att Alingsås klättrat i rankingen.

Sveriges friluftskommun år 2018, med 32 poäng av 32 möjliga, är Sundsvall.

Läs mer i torsdagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.