Foto: PRIVAT
TOG INITIATIV. Lillemor Lindskog, Helen Rosell och Martin Olsson är tre av personerna i nätverket Alingsås klimatfullmäktige.

Bildar klimatfullmäktige i Alingsås

Alingsås

I förra veckans bildades Alingsås klimatfullmäktige, ett nätverk av människor som vill att klimatfrågorna ska tas på större allvar.

”Vi inte kan se på hur grunden för vår existens undermineras. Det finns lösningar -och dessa vill vi peka på och avkräva politikerna i Alingsås kommun svar på”, heter det i ett skriftligt uttalade.

Tre av personerna i det lokala nätverket är Lillemor Lindskog, Helen Rosell och Martin Olsson. De anser att klimatfrågans allvar inte syns tillräckligt i samhällsdebatten.

Öppet nätverk

”Vi är bara i början av förändringarna men ser redan effekter som är alarmerande. Den sammantagna forskningen talar även den om en alarmerande situation,” skriver de i ett uttalande och fortsätter:

”Klimatfrågan är en allt annat överskuggande fråga, förutom de alldeles akuta frågorna.”

Alingsås klimatfullmäktige är ett öppet nätverk med en Facebook-sida som bas för information.

Trion hävdar att människans matförsörjning är hotad av ändrade temperaturer, extremväder och utarmade jordar. De menar också att en stor del av dagens matförsörjning förstör planeten genom fossildrivna transporter. 

”Vidden av detta måste tas på allvar och beaktas i alla instanser och i alla löpande frågor”, skriver initiativtagarna till klimatfullmäktige vidare och efterlyser nya kreativa lösningar ”på ett systemmässigt plan”.

Klimatriksdag

”Enskilda punktinsatser som kanske några elfordon är inte längre intressant”, står det i uttalandet.

Grundarna har inspirerats av Sveriges Klimatriksdag som gick av stapeln i Stockholm för några veckor sedan. Alingsås klimatfullmäktige kommer bland annat att jobba med att skriva motioner, ställa frågor till partierna och publicera svaren i lokaltidningarna, ordna publika paneldebatter, manifestera frågorna i ett klimattåg med efterföljande fest den 8 september samt överlämna motionerna den 20 september och försöka få mediernas uppmärksamhet.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.