• Foto: STEFAN SAMUELSSON
    Många resenärer byter mellan tåg och buss i Vårgårda denna helg.
  • Foto: STEFAN SAMUELSSON
    Både SJ:s och Västtrafiks regionaltåg vänder i Vårgårda, trots att banarbetet är inställt.

Bussar ersätter tåg trots inställt banarbete

alingsås/vårgårda

Västtrafik kör inga tåg alls mellan Vårgårda och Göteborg i helgen. Bussar ersätter.
SJ-tågen har drabbats av e
tt elfel i Partille som gör att trafiken mellan Göteborg och Stockholm dras med förseningar.

Trafikverket beslutade på fredagskvällen, efter starka önskemål från SJ, att skjuta upp helgens planerade, omfattande banarbete mellan Vårgårda och Göteborg till ett senare tillfälle, eftersom det skulle drabba tusentals resenärer. På grund av den extrema värmen kan nämligen inte SJ-tågen köra omvägen via Älvsborgsbanan. Det har uppstått farliga solkurvor i Öxnered.

Men på lördagsförmiddagen meddelade Trafikverket att det ändå blivit stopp i tågtrafiken mellan Jonsered och Sävenäs och därmed för SJ-tågen mellan Göteborg och Stockholm, på grund av ett elfel i Partille.

Klockan 12.23 uppdaterades informationen. SJ-tågen rullar igen, men med förseningar. Tågen beräknas gå enligt tidtabell under eftermiddagen.

SJ-tågen är för övrigt de enda som körs på sträckan Göteborg-Vårgårda i helgen. Västtrafiks pendel- och regionaltåg ersätts av bussar, precis som det var planerat innan helgens banarbete sköts upp.

– Beskedet kom så sent. Det finns ingen praktisk möjlighet att få igång tågtrafiken så snabbt, säger Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik.

– Det berör ett stort antal tåg och mycket personal. Tågtrafiken ska återupptas klockan 05.00 på måndag, tillägger han.

Och trots att det alltså går väldigt få tåg på denna sträcka i helgen är hela det planerade banarbetet inställt, uppger Mona Houvinen på Trafikverkets pressjour.

– Det ska göras vid ett senare tillfälle. Säkerhetsmässigt kan inga tåg alls gå när de här omfattande arbetena ska göras, säger hon.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.