Den blomstertid nu kommer

Alingsås

Snart ljuder den vackra avslutningssången ”Den blomstertid nu kommer” och sommarlovet blir en oftast härlig ledighet för eleverna. Veckan därefter får lärarnas sin semester för att fylla på batterierna för kommande läsår.

Rektorer sitter nu och försöker fylla de tjänster som blivit lediga på grund av till största delen unga och nya lärares rotation bland kommunerna för att få upp sin låga lärarlön. Ett icke avundsvärt jobb. De kommer knappast att lyckas med att få legitimerade lärare. Tveksamt om de ens får outbildade.

Lärarlönen, som väldigt många tror är fantastiskt hög, har tyvärr inte hängt med de andra akademiska yrkenas stegring. Därmed är den inte attraktiv. Studielån, familj, med mera, naggar hårt denna lön som skulle varit betydligt högre.

När skolan blev kommunal för ett antal år sedan, har prioriteringen för läraryrket och skolan hos stat och kommun tyvärr bara försämrats. Och nu står vi där med få legitimerade, ett antal som kommer att minska radikalt.

Jag undrar varför Alingsås kommun inte är rädd om sina lärare. Försämringar i lön, arbetsförhållanden, arbetstid, resurser, uppskattningar med mycket mera gör att de trogna lärarna, de som har stannat kvar, har halkat efter.

Börja prioritera lärarna i kommunen! Prioritera de som är lojala!

Vill ha ett svar från var och en av de partier som ställer upp till val i höst.

  • Lärare
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.