Elin Kängström är en av många domare som gör ett stort jobb. Arkivfoto: MIKEY LENNARTSSON

Domarna är livsviktiga för idrotten

Sporttankar

Domarna har en utsatt roll, ska ta snabba beslut och får kritik från alla möjliga håll. Men dom är livsviktiga för idrotten och förtjänar beröm. Utan dom kan vi inte genomföra några matcher, och det är viktigt att komma ihåg.

Om man tittar på en match i valfri lagidrott är det inte ovanligt att domaren hamnar i fokus. Oftast på ett negativt sätt. Det är ju som bekant dom som tar besluten om det är hands, offside, icing, utvisning med mera. Och de ska fatta dom snabbt medan vi tv-tittare kan kolla på 20 långsamma repriser innan vi har en klar uppfattning.

Om jag alltid har haft ett gott öga till domarna?
Åh, nej.
Och jag är knappast ensam. När jag var yngre tyckte jag att en del hade dålig spelförståelse och inte kunde ta en konversation.

Jag minns när jag var 15 år och spelade en match i ishockey. Jag kände faktiskt redan från start att domaren hade ett ont öga till mig. Oj, vad rätt jag fick. När jag fick min fjärde utvisning var jag helt förtvivlad och utbrast: ”Är det första april, eller!?”. Då fick jag en tvåa till och drog därmed på mig min femte (!) utvisning i matchen. Jag kan bara skratta åt det där i dag. Jag har väl mognat och insett domarnas betydelse och att vi ska vara rädda om dom. Domarna är en del av idrottsfamiljen och det måste alla ta till sig.

I min roll som sportreporter har jag valt att inte lägga så stor vikt vid vem som dömer eller dennes beslut (om det inte verkligen är berättigat förstås), utan fokuserar mer på lagen och spelet.
Jag är imponerad av vad många domare faktiskt står ut med. De är på en plan/rink tillsammans med tävlingsinriktade spelare där adrenalinet pumpar. Dessutom är det vanligt att domarna får höra burop från publiken och ibland, tråkigt nog, uppleva hot.

Det är en sorglig utveckling, och den miljön måste vi få bukt med. Människor är mänskliga. Domare gör misstag, men även spelare och ledare. Ja, till och med människor i alla sorts yrken.

Jag minns en gång när jag intervjuade en fotbollsdomare i Västergötland som sa något fyndigt i stil med att ”Jag tror aldrig att vi kommer få felfria domare. Eller ja, kanske den dagen vi får 100 procent felfria fotbollsspelare”.

Idrotten är i stort behov av domare, det märks inte minst i de lokala fotbollsserierna där det har rapporterats om domarbrist.
Vill du göra en insats för idrotten och bli domare? Jag gör tummen upp och hyllar ditt beslut.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.