Foto: Jodie Stallard/Unsplash

Förbud att vattna i Bjärke och Ödenäs

Bjärke/ödenäs

Alingsås kommun inför bevattningsförbud för dem som har kommunalt vatten i Bjärke och Ödenäs.

Förbudet gäller från och med på måndag, den 18 juni. Anledningen är att kommunen vill förebygga att det blir brist på dricksvatten.

”Maj månad har varit rekordvarm och torr. Eftersom vi inte vet hur det blir med nederbörden framöver och att vi vet att vattenförbrukningen ökar markant under sommaren behöver vi agera för att förebygga brist på dricksvatten”, står det i ett pressmeddelande.

Därför införs bevattningsförbud för de områden som försörjs från kommunens grundvattentäkter i orterna Sollebrunn, Stora Mellby, Gräfsnäs, Magra och Ödenäs. Förbudet gäller från 18 juni tills vidare.

”Kommunen har en skyldighet att leverera friskt dricksvatten året om, men inte för att tidvis leverera stora mängder bevattningsvatten. Under sommarperioden används en stor del av dricksvattnet som produceras till bevattning och till fyllning av pooler”, står det vidare i pressmeddelandet och tillägger att grundvattnet har sjunkit den senaste tiden.

Det är förbjudet att använda kommunalt dricksvatten för att bevattna gräsmattor, blommor och dylikt i trädgårdar med vattenspridare eller slang. Att vattna med vattenkanna är däremot tillåtet.

Det är också förbjudet att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler samt att tvätta bil eller båt med slang.

Bevattningsförbudet gäller för alla, även näringsliv och föreningar, framhåller kommunen, men det omfattar inte Alingsås, Västra Bodarna, Ingared och Hemsjö eftersom de samhällena försörjs av ytvattentäkt som inte är lika sårbar för torka.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.