Foto: JENNY SCHAGERLIND
NATURSKÖNT. Samhällsplanerare Rasmus Persson och stadsarkitekt Sabina Talavanic tar en titt på skisserna över Fagrabo. På ängarna som man kan skymta till vänster planeras nya bostäder inom några år.

Friluftsnära boende väcker känslor

Vårgårda

Fagrabo blir Vårgårdas nästa stora bostadsområde. Kommunen lanserar det som ett ”friluftsnära boende”.
Trots att det är minst tre år till byggstart har planerna redan väckt både nyfikenhet och oro.

Att Vårgårda ska fortsätta växa och att fler bostäder behöver byggas verkar alla eniga om. Men var och hur kan man förstås ha åsikter om.

I närheten av Kesberget planerar Vårgårda kommun för totalt 1 150 nya bostäder som ska byggas i tre etapper. Ungefär en tredjedel av husen kommer att vara flerbostadshus och resten markbostäder.

– Vi ser hur antalet bygglovsansökningar ökar. Största ökningen skedde förra året. Framför allt är det fler som vill ha en tomt i tätorten, konstaterar kommunens stadsarkitekt Sabina Talavanic.

Byggstart för Fagrabo etapp 1 blir tidigast om tre­-fyra år. Det lär sedan ta 20 år innan alla 490 bostäder i den etappen står klara.

Men planeringen är redan i full gång. Planprogrammet för Fagrabo ligger sedan några veckor tillbaka på kommunens hemsida. Dessutom kommer skisser över området finnas på Vårgårda bibliotek och i kommunhuset hela sommaren. Det är nu allmänheten har chansen att komma med synpunkter.

– Jag tror absolut att det här engagerar många. Det intresse vi såg på Vårgårda­mässan och på Framtids­dagen tyder på det, menar Sabina Talavanic.

Läs mer i tisdagstidningen och se en karta över området

  • Trafiken oroar
  • Ett nytt begrepp
  • Generationslekplats

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.