Massor av människor var med och firade midsommar på Haraberget i Herrljunga. Foto: Filip Landqvist

Fullt på Harabergets midsommarfirande

Herrljunga

Det var fullt med folk på plats på Haraberget i Herrljunga för att traditionsenligt delta i midsommarfirandet. Den iögonfallande stången med 20 ringar restes för 39:e gången.

Alla som sökt sig till hembygdsparken i Herrljunga under midsommaraftonens eftermiddag trivdes i det stundtals vackra vädret. Man hann med att sjunga nästan alla de klassiska midommarvisorna innan himlen öppnade sig och regnet började falla. Lagom till ”Morsgrisar är vi allihopa” kom de första dropparna och även om det fanns en del tappra själar så tog merparten av den stora dansskaran skydd när regnet plötsligt stod som spön i backen.

Men regnet förtog inte stämningen utan mungiporna fortsatte att peka uppåt.

Efter avslutad dans kring stången gjorde Alingsås Folkdansgille sin sedvanliga uppvisning.

En speciell midsommarstång 

Ingvar Helgesson spelade dragspelsmusik både vid resandet av stången och vid dansen.

Att resa en midsommarstång av den här kalibern är inte helt enkelt och tog sin lilla tid.

– Det är ju en lite speciell stång som vi har här. Den tillverkades 1980, säger Hans Ivansson från Herrljunga hembygdsförening som tycker att midsommarfirandet på Haraberget är något alldeles speciellt.

– Det är mycket fin tradition som vi har. Det kommer alltid mycket folk och det känns som att det blir några fler för varje år som går, säger Hans Ivansson. 

Läs mer och se fler bilder i tisdagens AT.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.