Foto: Urban Kärvling
CHECKPOINT I HOL. Många tycker att det är roligt att friskvårdssatsningen Hitta ut även finns i Hol.

Hitta ut – en succé också i Vårgårda

Vårgårda

Friskvårdssatsningen Hitta ut har blivit en succé i Vårgårda, precis som i Alingsås.
– Det har gått över förväntan och vi trodde ändå att det skulle gå bra, säger Göran Frisk i OK Kullingshof.

Sedan starten den 31 mars har drygt 500 personer registrerat sig för Hitta ut i Vårgårda kommun. Det kan jämföras med cirka 1 100 personer i betydligt större Alingsås.

– Det är en fördel att det finns två områden nära varandra. Vi har nytta av varandra, säger Göran Frisk.

Han tillägger att en del Vårgårdabor letar kontroller, så kallade checkpoints, i Alingsås när de är klara med de 65 som finns på hemmaplan och det är även många alingsåsare som söker sig till Vårgårda.

Över tusen

– Vi har ett område som är nytt för dem som varit med på Naturpasset tidigare. Det är norr om skolan i Hol där det bland annat finns fornlämningar, säger Göran Frisk och fortsätter:

– Det är många som tycker att det har varit roligt att komma dit.

Förmodligen är det över tusen personer som har sökt upp Hitta ut-kontroller i Vårgårda under de två och en halv månad som de suttit uppe. Projektledaren i Alingsås, Lennart Hålsjö, brukar hävda att erfarenheten från andra håll är att endast en tredjedel registrerar sig och deltar i tävlingen som också hör till.

Sex plockas in

36 personer har hittills registrerat att de hittat alla 65 kontrollerna. 57 av dem är i Vårgårda kommun och åtta i Magra. De sistnämnda är gemensamma med Alingsås. Mest besökta är de som finns inne i tätorten.

– Men vi har egentligen inte svårtillgängliga kontroller, framhåller Göran Frisk.

Den 30 juni tas sex kontroller, nummer 23-27, i Kesbergsområdet bort, på grund av att det ska avverkas skog där. Det är alltså hög tid att leta upp dem.

Den 12 augusti plockas kontrollerna 56-65 in för att inte störa jaktsäsongen. De finns främst vid Hägrunga.

Det är orienteringsklubbarna Kullingshof och Skogshjortarna, som har tagit initiativ till aktiviteten, med ekonomiskt stöd av Vårgårda och Alingsås kommuner, inte minst för att kunna trycka upp kartor. Hitta ut finns i ett 30-tal kommuner i landet och kan liknas vid enkel orientering, där deltagarna går ut när det passar dem själva och letar upp kontroller.

Projektet är inne på sitt tredje år i Alingsås och sitt första i Vårgårda.

Kartor finns i Kullingshofstugan, i kommunens reception på Kungsgatan, på Tånga Heds camping, AT:s lokalredaktion samt på AT i Alingsås.

Den första vinstdragningen av tre skedde för övrigt 1 juni. 18 vinnare kommer att presenteras i en annons i AT nästa torsdag, 21 juni.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.