Foto: STEFAN SAMUELSSON
Lillemor Lindskog i sin trädgård som rymmer mycket, både grönsaker och idéer.

”Tänk dig att leva i harmoni”

Gästbloggen

Att designa det goda livet är ämnet för veckans gästblogg. För Lillemor Lindskog handlar det om att vi ska leva ett gott liv – utan att andra får ett dåligt liv på grund av det livet. 

Söndag 10 juni

Hopp om återställande och gratis mat

Om vi redan är i pipsvängen, är det någon idé? Vi vet inte, men det finns fantastiska lösningar parallellt med den besinningslösa förstörelsen.

I en bok som heter Gaias garden beskrivs hur trädgården efter några års permakulturskötsel kommer att ”poppa”. I pop goes the garden beskrivs hur man plötsligt får fler fågelsorter och fler fjärilssorter, fler sorters blommor och djur av olika slag kommer att föreslå sin närvaro. Ju större mångfald, desto bättre balans. Ju bättre balans, desto färre skadedjursförödelser, färre torkskador, bättre köldhärdighet… i naturens system ger mångfald balans och därmed styrka.

En annan bok som har en underbar titel heter ”Create an oasis with greywater” – låter det inte härligt? Bättre rening än reningsverken. I Sverige finns Alnarpsmodellen. Mycket billigare att installera. Bättre rening än reningsverken i fråga om tungmetaller. Önskar gärna en kommentar på detta av Miljö- och hälsokontoret.

Perenna grönsaker och gratis mat kan lösa mycket. Om du ordnar mat där du bor slipper du plasten/pappen som maten tas hem i, bensinen för att få hem den, bensinen för att få den till mataffär och grossist, bränslet som traktorerna drar, bränslet som den växthusodlade maten drar vintertid. Du får dessutom mer näring och smak.

Du kan odla själv på ett nytt sätt: Perenna grönsaker heter lösningen till god näringsproppad mat som är riktigt lätt att odla men inte är konstgödd – och där till och med sniglarna inte hinner skada lika mycket.

Foto: Privat

Eller så kan du plocka gratis mat i det vilda och kanske lagra. Perenna grönsaker kan ersätta en del klängväxter, träd och rabattväxter som du har. Eller, om du bor i lägenhet, ersätta/komplettera de växter som hyresvärden planterat. Tänk dig en trädgård med rankspenat, lind (bladen kan ätas som sallad/spenat), rotsolros, strandkål, kärleksört, ramslök o.s.v. De står redo utan att frösås, klarar torka, klarar sniglar för att de är snabba, utan gödsel nästan. De har ett enormt försprång då de redan har sina rotsystem klara och på plats. Här äter vi purjolöksaktig lök som kallas luftlök, redan i april! Behöver vi spenat är det bara att gå ut och repa. Under vintern går jag ut och lyfter på halmtäcket och grepar upp krispiga morötter, jordärtskockor och rotsolros. Gillar du inte att odla, satsa på perenna grönsaker! Gillar du att odla, satsa på perenna grönsaker!

Eller plocka i det vilda. Prenumerera på ”Dags att plocka” eller ”Skogsskafferiet”. Du kommer att finna till exempel strutbräken, löktrav, ekollon (jo, de kan också ätas).

Odla potatis utan att gräva. Täck gräsmattan med ett kartonglager. Sedan något näringsrikt såsom gräsklipp eller gödsel. Till sist ett rejält lager ”skräp” såsom löv, halm kvistar, gammalt hö, grus, kompost,.. kolla vad parkförvaltningen kör bort!

Du får mat utan plastpåsar, ekologisk förstås, med en helt annan mängd näring och färskhet än du får i mataffären. Har du fortfarande inte lust? Se filmen ”Sista skörden” som sändes i SVT.

Kanske ses vi på provsmakning? Någon dag så ska jag försöka ordna provsmakning här eller där! Håll lite koll på fb ”Permakultur i Bjärke” om du tycker det låter spännande.

Tänk dig att leva i harmoni, i en värld av underverk, i överflöd av goda ting såsom smaker, dofter, skönhet och så vidare. Utan att tära på andra. Utan att tära på framtiden.

Vi ses i framtiden hoppas jag!

Smart mat 7: Vild paj

Gör ett gott pajskal av t.ex. mjöl, smör och lite vatten. Nätet vimlar av recept. Gå ut och plocka kirskål (numer äter jag den gärna rå under promenader, den är så härligt persiljelik), lindblad (hela allén längs Norra Ringgatan är lind, kolla in hur den ser ut där), ängssyra, maskrosblad, runt ett halvkilo… Är det vår kan du plocka strukbräkens blad medan de ännu är krullar. Maskrosens knoppar är fina att steka med. Fräs allt i lokalproducerad olja tillsammans med lök och vitlök. Häll i det gräddade pajskalet. Smula eventuellt över någon ost. Blanda 4 ägg och 2 dl mjölk eller grädde eller havremjölk kryddat med salt, peppar och kanske oregano eller annan krydda. Grädda igen!

 

Lördag 9 juni

Klimatriksdag

Man kan testa sitt eget fotavtryck. Min man provade sitt. Det var för stort! Till slut testade han att lägga sina värden på noll och kom ändå upp i att han använde mer än två jordklot. Va? Var det fel på enkäten? Nej, det visade sig vara fel på något annat. Han var en del av det svenska samhället.

Nu kommer vi till det här med jordklotshungern igen. Vi käkar upp resurser som om vi hade 4,2. Några svenska medborgare var så pass missnöjda med detta att de bjöd in till Klimatriksdag i Stockholm i maj. Jag for dit. Jag for hem. Den 28 maj bildades Alingsås klimatfullmäktige.

Foto: Privat

Vi i klimatfullmäktige kan inte nöja oss med den takt som samhället förändras till hållbarhet. Det går alldeles för långsamt. Det tas alldeles för små steg. Tyvärr. Målet är att stötta/sporra våra politiker att göra de stora förändringar som behövs. Att ställa frågor som vi tror befolkningen vill ha svar på. Att väcka mer opinion. Att sporra till modigare steg, större visioner, nya planer.

I juni ses vi för att skriva frågor och motioner. Den 8 september gör vi klimatkarneval. Den 9 september är det val. Den 20 september lämnas motionerna över. Däremellan finns det plats för en massa mer aktiviteter. Vill du dansa zumba för klimatet med mig på torget vid något lämpligt tillfälle, hör av dig!

Låt oss inte ignorera forskningens budskap att mångdubblade förändringar krävs. Låt oss leta lösningar i vidare cirklar både levnadsstilsmässigt, ekonomiskt, socialt -och andligt? Kanske ska vår kommun göra en permakulturdesign? Permanent hållbarhet miljömässigt, ekonomiskt och socialt. Vore det inte toppen!

Låt oss våga tänka friare. LÅT OSS TILLÅTA STÖRRE VISIONER OM DET GODA LIVET.

Smart mat 6: Falsk ostkaka på squash och pumpa som legat i hallen sedan i höstas.

1. Odla squash och låt några sitta kvar tills de växt sig över halvmetern. De har nu så tjockt skal att du kan lagra dem i rumstemperatur till juni minst. Eller odla fikonlövpumpa. Den håller 3-4 år i rumstemperatur. Jag kommer sälja frön till hösten. Eller köp valfri pumpa.

2. Sätt ugnen på 200 grader och baka ett kilo pumpabitar tills de är mjuka. Hacka 1 dl mandel. Blanda 3 dl mjölk, 5 ägg, 1 dl socker, 2 kram salt och 2 krm bittermandelolja

Mixa pumpan slät och blanda sedan med mandeln och mjölkblandningen. Grädda i form till kakan stelnat. Servera med vispad grädde (eller oatlys Imatfraiche med vaniljsocker) samt en god sylt.

Fredag 8 juni

Tänk själv när du designar ditt goda liv. Frihet på riktigt.

Var inte gängse. Lita mer på dig själv.
Jag tycker det är så förödande att höra någon säga ”Nu så är vi miljöcertifierade. Nu har vi bytt glödlampor och bockat av hela listan”. Samtidigt har man inte tänkt själv. På hur man köper in mat från exotiska länder, använder engångsgrejer, kör i onödan osv. osv. Nöj dig aldrig med andras formulär. Våga i stället dra egna slutsatser. Våga lyssna på olika röster. Även om det är VÄLDIGT utmanande ibland.

Ska vi alla bli miljömuppar nu? Nej, Gud bevare oss! Vi ska väl vara bonniga om vi är det, fräsiga om vi är det, vi ska väl tänka själva?

Våra experter tänker ofta i banor som är konventionella. Det tänks ofta utifrån om vi har råd – råd eller inte att rädda jorden?

Kommer ni ihåg Al Gore, som gjorde en spelfilm om miljön? Han har en poäng i en passus där han målar upp oss som att vi står mellan två vågskålar för att välja mellan jordklotet eller pengar. Vi säger ”Jorden är oerhört viktigt att rädda – men mmmmmm! Jag väljer pengar”

Vi behöver tänka i nya banor. Vi behöver byta ut det vi lärt oss tänka: ”Vad kostar det (i pengar)?” till ”Vad kostar det (i miljöbeslastning)? ”

Foto: Privat

Kan vi fortsätta med tillväxt när vi lever som om vi hade 4,2 jordklot med vårt sätt att leva i Sverige (För hela världen gäller siffran 1,7 – vi är näst värst i klassen). Bilden visar vår förbrukning 2014, i ett konstverk som jag ställde ut på Palladium under Framtidsveckan.

Förslag: Inför en ny valuta, CO2-valutan. Varje människa som föds får samma belopp. Är du monetärt fattig? Nu har du ett kapital att förvalta. Det kan finnas företag som är intresserade av ditt kapital. Priset är lagstadgat så du får tyvärr inte sälja till underpris. Är du rik och vill köpa dig nya kläder till festen? Det kostar co2. Vill du flyga? Varsågod, men det kan hända ett ditt kapital är till två trededelar förbrukat.

Så – idag njuter vi av att vi har sååå gott om pengar i vårt land. Och sedan njuter vi av att inte tänka mainstream utan att vi vågar tänka själva!

Smart mat 5: Egen bubbeldricka utan maskiner att köpa in, utan transporter och i vilken gammal vinflaska som helst. I evighet amen. Köp en bit Kombuchasvamp på Planeten. Gå hem och lägg i nån liter vatten. Tillsätt en dl socker per liter, samt lägg i en tepåse i det kalla vattnet, eller smaksättare såsom en rabarberstjälk, några hallon etc. Efter en vecka, buteljera och tillsätt ytterligare 1-2 msk socker. Svampen ska inte ner i flaskan utan får sällskap av nytt vatten och ny smaksättning.

Efter en vecka till har du bubbeldricka i flaskan!

Torsdag 7 juni

Tänk själv när du röstar på SD
Sverigedemokraterna är ett fint parti. När alla andra vill fly Sverige i ett framtida krig eller kris av annat slag så kommer de säga: ”Åk ni. Vi stannar här och tar emot den hjälp som Syrien och alla andra antagligen skickar”.

Om de till äventyrs råkar flytta utomlands kommer de med allt som står till buds stötta den kultur de lever i: De kommer skicka sina barn till en eventuell moské för undervisning, de kommer lägga bort alla störande konstigheter såsom midsommar och jul ifall de bor i ett muslimskt land och de kommer klä sig helt enligt värdlandets kutym. Om de är traumatiserade kommer de ändå vara leende och sociala och kasta sig ut i det nya samhället. De kommer att hålla inne med sina synsätt för tänk så mycket roligare vi har om vi är så lika varandra som möjligt. Varför diskutera och problematisera? Låt dem som var först på en plats sätta agendan! De nästkommande rättar och packar sig därefter!

Tänk om alla tänkte som de. Vore det hållbart?
Ni vet väl att kreativiteten ökar när man möblerar om på ett kontor!

Vi höll på att få en total ommöblering i Sverige, vi höll på att få våra krångliga administrativa system att förenklas, att bo fler i varje hus, att få en MÄNGD nya människor… det hade verkligen varit mycket arbete, och säkert frustration, även missförstånd och olikheter, men… vilken glädje, vilken ny gemenskap, vilken rikare kultur! Kanske en positiv explosion?

Fotavtryck. Foto: Tyler Nix på Unsplash

Jag jobbade på flyktingboende i tre år och såg hur människor kom och var på tå att få sätta igång sina nya liv och kände sig smått tokiga till slut av att inte kunna ta itu med sina liv. De ville ju bygga upp sitt liv igen! De var initiativrika och kreativa. Inte alla. Men fler än genomsnittet av oss infödda svenskar.

Någon nykommen asylsökande ville ha ett får. ”Jaha” sa jag, ”ja, jag har en vän som ska slakta kanske… ””nej, ett får! Vi vill slakta själva, här!” På flyktingboendet hade de tänkt slakta! Som svensk skulle jag aldrig komma på tanken, nedgrävd i regler och förordningar. Men här fanns initiativkraft.

Nu valde vi att stänga. Våra hjärtan med.
Har vi ont om plats????
Har vi ont om mat?

Förslag, helt visionärt: Ge alla som vill en plätt jord och en byggsats till ett hus. Någonstans där det finns mark. Där skolorna har ont om elever.

Låt oss skapa ett gott liv här i Sverige igen! Låt oss bjuda in fler nya människor som kan berika oss! Eller låt oss bjuda in dem för att de håller på att gå under!

Så mycket styrka har jag aldrig upplevt förut, som då jag fick jobba med människor som varit med om mycket.

Ett insektshotell.

Bilden visar ett insektshotell – vi behöver en mångfald av organismer för motståndskraft mot sjukdomar!

Smart mat 4: Bjud valfri nysvensk familj på middag. Jag kan nästan lova att de bjuder tillbaka! Social hållbarhet får du på köpet. Någon att be om hjälp, någon som blir glad när du förklarar hur man deklarerar.

Onsdag 6 juni

Det bästa jag vet är att dansa zumba och äta småkakor. Och att skapa konst. Och att odla. Och meditera. Och jobba som lärare. Träffa en god vän, läsa, åka tåg, ströva… Det finns så mycket jag tycker om. Men det jag tycker om har förändrats. Jag har numer en massa nöjen som har ersatt nöjena att konsumera och resa med flyg. Det tog lite tid, det var inte lätt, men det gick.

En testfråga är ofta ”Om alla gör så här alltid…. skulle det fungera?” Annars får jag avstå. Med glädje! För ingen vill väl vara en parasit, en utsugare, en patricier, en plantageägare, en välgödd överklass….?

Testfrågan jag har rimmar med ”Allt vad ni vill att människor ska göra mot er…” eller ”Behandla din nästa som dig själv”. Gör vi verkligen så? Ja, mot våra närmaste tror jag vi verkligen försöker. Men hur är det med dem som syr våra kläder, betalar vi dem ordentligt? Konsumerar vi vår del av koldioxidutsläppen eller större del?

Låt oss njuta av annat! Här är något att fokusera på, för att bli fascinerad och få upplevelser i det oändliga, anar jag…

Tänk att vi lever i ett underverk.

Tänk hur bin dansar en liten dans för sina kompisar när de hittat honung eller nytt bo. Hur hon, det lilla biet, får arbetskamraterna att fara iväg i rätt riktning och på metern rätt distans för att hitta. Hur hon i några dagar städar, sedan vaktar i någon vecka, sedan matar och till sist hämtar matvaror till kupan i några dagar. Hur kan hon allt detta? Naturens under! Och här finns mycket glädje. Gå en stilla stroll. Du går i ett maskineri utan make. Du får se glimrande skönheter, färger, former, känna ludenhet, skrovlighet, väta, kyla… Dofta parfymer, frukter, sumpdoft… höra sus, kvitter, knak, surr, se rörelsemönster och stillhet. Se höga salar och spelblanka ytor, mareld och norrsken. Mikroskopiska kryp och magnifika vidder. Naturen är oftast (inte alltid) försynt i sitt erbjudande. Du måste ge det din uppmärksamhet eller åtminstone gå dit. Du behöver det.

Du bär fortfarande urmänniskans gener i dig. Du är ännu inte muterad till att leva inomhus och i asfalt och betong. Visste du att forskningen kring trädgårdsterapi visat att till och med en plansch med växtlighet ökar hälsan? Att patienten med natur utanför tillfrisknar fortare än patienten med en vägg utanför fönstret?

Skaffa på sikt nya nöjen! Dansa! Lek! Då kan vi njuta på riktigt av livet, av det som med rätta tillkommer oss. Vi är inte som plantageägarna längre utan fria. Det GODA livet smakar gott.

Smart mat 3: Kantarellgryta

Fräs en liter kantareller i stora bitar noga, så att de blir ljust bruna. Lägg i en gul finhackad lök, fräs lite till.
Tillsätt någon matsked soja, någon deciliter rött vin och ett par deciliter grädde. Smaka av med salt och svartpeppar och låt smakerna puttra ihop sakta i tio minuter.

Zumba-dans. Foto: DANIELLE CERULLO/UNSPLASH

Tisdag 5 juni

Fler idéer till det goda livet
Den 1 juli är det öppet hemma hos mig. Välkommen att titta in! Kom och titta på idéer till ett hållbart liv. Vi ingår i Tusen Trädgårdar och visar vår trädgård men även våra övriga system som är designade efter Permakultur, permanent hållbar kultur, kort sagt. Googla gärna ordet.

Inom permakultur finns nämligen idéer och lösningar för ett gott liv som kan hålla i evighet. Permakultur vilar på etiska principer och drar sina slutsatser ur forskning och väl beprövad praxis. Utbildning sker till att bli certifierad och sedan diplomerad för att säkra kvalitén. Man menar att en enskild lösning sällan är lösningen, utan att man måste titta på hela systemet för att säga att något är hållbart. En ekologisk tomat i min mage har kanske orsakat både uppvärmt växthus, transport och kylning i butiken. Det duger inte. Det är hela systemet kring hur du blir mätt och får näring som behöver ses över. Man gör därför en design där behov kartläggs, både fysiska och sociala. Man iakttar länge och kartlägger tillgångar, flöden, resurser. Slutligen designar man en plan.

Över vårt leverna finns en permakulturdesign gjord. Jag visar gärna om Du frågar – men lösningarna är lika många som det finns människor. Det är Du som ska leva, inte ett system. Men visst får du se en mängd tankar som blivit lösningar som vi tycker är intressanta att testa. Som de tänkta gråvattenreningsdammarna.

På sommaren odlar vi tomater i växthus. De vattnas med regnvatten, värms av solen, får gödning från trädgårdsavfall och är byggt av återvunnet material.

Det blir roligare, tycker jag, att känna att jag duger, det jag totar ihop duger, de saker jag råkar springa på duger. Jag åker inte och köper särskilt ofta. I stället identifierar jag ett behov, ett problem och liksom lägger in en beställning på det i mig själv. I sinom tid, ofta inte så lång tid, poppar en idé upp när jag cyklar eller diskar. Åh, jag kan ju ta den där gamla… och sätta där… och fråga henne om hon har kvar… håll utkik i diken, vad grannar slänger, vad folk slänger på tippen, när det röjs på jobbet o.s.v. Tänk att 3 km sisalsnöre lämnades kvar när Gräfsnäs-Sollebrunns cykelbana byggdes!

Jag tycker jag vinner en massa varje dag jag hittat på att använda något för tredje gången eller gjort något av pinnar från skogen.

Klimatsmart mat 2:
Teer av olika slag

Först kan Du skaffa dig bas-te för hela året genom en timmes plockning eller så ute i naturen. Mjölkört och älggräs växer i stora bestånd. Mjölkört kallas för Sveriges gröna te och kan fermaneteras i en glasburk om man vill ha svart te. Älggräs har en mustigare smak som jag gillar mer. Tar du med blommorna får du av mjölkört dekorativa blå flagor och av älggräs smaken av bittermandel.

Sedan kan du i din trädgård plantera en planta av citronmeliss, och en av mynta. Lägg ned grenar åt alla håll runt plantan med en sten uppå någon månad och du har många plantor! Gör det igen och igen.

Den 1 juli samt den 1-2 september när det är KONSTANTEN bjuder jag på provsmakning av myntorna här på Bjärkevägen 28. Välkommen!

Foto: Privat

Måndag 4 juni

Att designa det goda livet

Jag tror jag ska äta sallad idag. Jag går och plockar. Jag plockar kärleksört, lindblad, Nya Zeeländsk sallad, grön lök, bondliljeblommor, mållan Sinander och rucola. Sedan tar jag några kokta ägg i kylen och strör torkad dill över dem. Är jag på ICA? Nej, jag går runt i min trädgård och plockar perenna gränsaker. Jag har jobbat fram till klockan ett men nu är jag hemma och ska gymma med att rensa eller nåt.

Att designa det goda livet är ämnet för veckan. Är det goda livet att unna sig allt man kan? Eller att ha levt sant? Dagens samhälle skriker till stor  del ”unna dig allt  du kan”, konsumera, ta för dig, arbeta, skaffa, res, köp ekologiskt, köp miljömärkt. Men det rimmar inte med forskningens sanning om tillståndet i världen …

Designing good life är slogan för OBH Nordica. Vad tror du de vill med sin slogan? Att du ska växa inombords, är det det de vill hjälpa dig med? Att du ska känna dig lugn, närvarande, filosoferande, sann? Nja, de gör väl som alla andra marknadsförare… de vill att du ska köpa deras prylar för att du längtar efter det goda livet.

Tänk själv. Vad är viktigt på riktigt? Vad brukar människan som fått dödsbesked värdera? Vad värderar Du själv i dina klarsynta ögonblick? Om Du leker med tanken att plocka bort det ena eller det andra ur ditt liv, vad är det sista du vill ta bort? Vad är viktigt? Vad behöver Du egentligen för att leva det goda livet?

Hur kan jag jobba så lite? Genom att bo i ett hus i glesbygd som vi inte på något sätt topprenoverade, genom att njuta av allt vi har osv osv. Jag menar att vi kan ha det otroligt  bra inom det sannas och hållbaras  gränser – men inte med det vi idag tror är värdefullt. Ett ledord kan vara permakultur. Ett annat fotavtryck. Det viktiga är att vi lever ett gott liv – utan att andra får ett dåligt liv på grund av det livet. Här finns plats för sanning, glädje, god mat, mycket tid, goda relationer, upplevelser och mycket mera. Följ med på en god bloggvecka.

Varje dag bjuder jag på ett klimatsmart recept.

Klimatsmart mat 1: 
En lista som kan bryta mantrat ”sallad tomat gurka”. Hyvlad morot och egna groddar på mackan. Och samma till salladerna… Andra tips till salladsskålen är hyvlade rotfrukter av olika slag, egna groddar av olika slag, torkad tomat (görs när tomaterna är i säsong), inlagda rödbetor, vitkål, rödlök, svenska äpplen, torkad frukt, torkade kokade bönor… lite kimchi eller surkål som tillägg för den som vågar. Allt är sånt som inte kräver uppvärmda växthus eller frys eller konserv och som kan vara ganska lokalt. Coleslaw på macka är jättegott, hummus gillar visst många (gör den på inhemska gröna ärtor eller rödbetor).
Smaklig måltid!

  • Lillemor Lindskog
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.