Foto: STEFAN SAMUELSSON
NYTT SPÅR PÅ GÅNG. De stora arbetena vid Alingsås station ska vara klara den 29 juli.

Många tåg ställs in

Alingsås

Många tågavgångar på Västra stambanan kommer att ställas in under juli och halva augusti. Anledningen är de pågående banarbetena.

Västtrafik meddelar att ett flertal avgångar för Västtågen mellan Falköping och Göteborg ställs in under veckorna 27-33. Resenärerna rekommenderas att kolla avgångstider i reseplaneraren före resan.

Som AT tidigare har berättat har Trafikverket under våren och försommaren fått skjuta på delar av de arbeten som nu pågår på Västra stambanan, spårbytet Alingsås-­Floby och nya vändspår med mera vid Alingsås station.

Avstängt nästa helg

Det berodde på tekniska problem, extremt väder och beslut om att öppna banan under en period av hård trafikering. 

För att komma ikapp har man nu beslutat om att genomföra dessa spårarbeten under framför allt veckorna 27-29, men det påverkar trafiken också ända fram till 19 augusti. Vecka 30 är det för övrigt ingen tågtrafik alls förbi Alingsås och de två kommande helgerna 7-8 och 14-15 juli är det också helt avstängt.

För Västtrafiks del handlar det om sträckan mellan Falköping och Göteborg. Detta innebär fler inställda tåg än planerat och risk för längre restid för resenärerna, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

”Nödvändigt”

Trafikverket säger i ett eget pressmeddelande att det kommer att bli ytterligare reducering av både snabbtågstrafiken mellan Göteborg och Stockholm och i regionaltågtrafiken mellan Skövde och Göteborg de närmsta veckorna. 

På SJ:s regionaltåg gäller alla Västtrafiks biljetter. De går varannan timme i Västra Götaland, och utöver dem kommer Västtrafik att köra enligt en särskild tidtabell. Information om inställda avgångar och ersättningsbussar finns på Västtrafiks hemsida.

Västtrafik understryker i pressmeddelandet att Västra Stambanan mellan Stockholm och Göteborg är ett av Sveriges viktigaste och mest trafikerade järnvägsstråk och att upprustningen som nu görs är helt nödvändigt för att bibehålla säkerheten, framkomligheten och risken för akuta fel framöver.

Läs mer i lördagstidningen:

  • Nytt dubbelspår förbi Alingsås utreds
  • Följ med till spårbytet på stambanan
  • Fler MTR-avgångar från Alingsås

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.