”Nu börjar planeringen för nästa års midsommarfirande”

Gästbloggen

Midsommarfirandet i Gräfsnäsparken står i fokus för veckans gästblogg. Arrangerande ungdomsrådet i Equmenia har samlat ihop ett gäng bloggare.

Söndag 23 juni

Ska ni planera midsommar redan nu? Varför då, alla kommer väl och hjälper till med samma jobb som förra året?
Frågorna ovan fick jag för länge sedan av en jobbarkompis som följt med mig på midsommarfirandet i Gräfsnäs under några år. Jag minns inte när på året han frågade, men antagligen någon gång i oktober.

Han hade både rätt och fel i sin fundering.
Det som var rätt är att många av oss som är engagerade i det här har hjälpt till år efter år. Inte nog med det. Vi är nu framme på tredje generationen som lägger ned sin själ i att det ska bli bra. Fjärde generationen dansar fortfarande små grodorna, men vi ska nog se till att sätta dem i arbete också.
 Alltså vet vi hur man sätter upp scenen. Vi vet var grillen ska stå och förhoppningsvis kommer vi ihåg var vi lagt själva midsommarstången.

Om vi skulle startat upp det här från noll hade det varit ett gigantiskt jobb, men nu har vi fått med oss mycket av kunskapen ända sedan vi var barn eller tonåringar. Den svåraste uppgiften är att få till det med de uppträdanden vi vill ha. Det ska vara något kul för barnen, vi vill ha bra musikframträdanden och någon ska tala och sjunga på andakten som avslutar kvällen inne i fikatälten.

Planeringen för nästa års midsommar börjar egentligen redan nu, ett par dagar efter midsommarafton. Vad blev bra? Vad kan vi göra bättre?När jag klockan 17 på midsommarafton står på bron över vallgraven och ser folkmassorna välla in på borggården blir jag varm i hjärtat och nästan lite tårögd. Det är roligt att få dela det här med dig. Det är så härligt med alla er som kommer år efter år.

Med det som gör mig allra gladast är när jag får dela midsommar med dig som har kommit över land och stormigt hav för att få trygghet här i vårt hörn av världen.
Vi är många som jobbar och sliter för att det här ska bli bra år efter år. Det här är bland det roligaste jag vet. Hoppas du känner likadant.


Vi ses nästa midsommar!
 
Cia Persson

Amanda Johansson
Lördag 22 juni, midsommardagen
 
När jag var liten var de mest efterlängtade högtiderna min födelsedag och julafton, men inte längre. Nu tycker jag att midsommarafton slår det mesta. Jag heter Amanda Johansson och fyller i år 21 och har nog firat midsommar i Gräfsnäs slottspark alla år förutom eventuellt ett eller två och 2018 är inget undantag! 
När jag, 2014 var lagledare för mina kompisars lag i byakampen, här i dragkamp.

 
Varje gång jag funderar på varför jag tycker midsommar är så fantastisk kommer jag alltid tillbaka till att det är tack vare Gräfsnäs, församlingen och firandet vi arrangerar – det är detta jag baserar mina idylliska tankar om midsommar på. Vädret är som vi alla vet varierande, men trots att jag har stått och delat ut lappar i 15-gradig blåst, slagits med knott och dansat polonäsen i störtregn så är Gräfsnäs slottspark den bästa platsen för allt detta. Och oftast tycker jag inte att det spelar någon roll om det regnar, så länge folk kommer och programmet fortsätter så blir det en underbar kväll ändå! Såklart har vi fått uppleva fantastiskt soliga sommarkvällar på borggården också! 

 

Jag har länge medverkat på olika sätt, dels som lokal talang och i teater för barnen, men också genom att vara lite ansvarig som en i midsommarkommittén. Det är mycket betydelsefullt för mig att få bidra och vara delaktig i ett firande som är så viktigt för mig. 

Mitten av barnlekarna.

 
Dagens program ser liknande ut år till år: vi börjar alltid med barnlekar efter resandet av midsommarstången för att efter fortsätta med underhållning. Närmare kvällen går programmet över i musik och byakamp för att avslutas med folklekar, polonäs och andakt. Att dansa polonäsen är min personliga favoritpunkt under kvällen och efter att ha bläddrat igenom gamla bilder från midsommar vet jag att jag var med och dansade redan 2005, som åtta-åring. Folklekarna och polonäsen är ett tillfälle för tonåringar och vuxna att dansa och leka av sig runt midsommarstången. Det slutar alltid med att man är genomsvettig och andfådd efter att ha sprungit runt slottsruinen, dragit lite för hårt i andras armar och stått och klämts i en kanelbulle. Men det är så roligt och leendena i folks ansikten sitter där under hela dansen! Hela denna dagen är ett tillfälle för mig att träffa härliga människor i en alkohol- och drogfri miljö utan krav, där man bara kan få njuta av stunden. För det måste man eftersom man måste vänta ett år till nästa gång… 
 
Som Carin skrev i sitt inlägg, midsommarafton i Gräfsnäs är en hemvändardag där man får träffa alla personer som man inte möter så ofta. Det kommer garanterat bli en hemvändardag för mig också i framtiden. Hoppas vi ses nästa år! 
Amanda Johansson
 
Holger Andersson. Foto: Privat.

 

 

Fredag 22 juni, midsommarafton

Alla har vi något förknippat med midsommar som berör oss. De traditionella blommorna under kudden för att hitta en käraste. Kanske sillkalaset som oftast intas tillsammans med sina vänner.

För mig är midsommar den högtid där Sveriges mystiska ljus och min egen längtan till att vara mig själv faller på plats. Känslor för människan och att bejaka livet fyller mig. Midsommar är ju Sverige på sin höjdpunkt då ljuset är som mest, naturen står i full växande blom och förväntningarna står på topp. Årets höjdpunkt i alla avseenden. Om någon gång man är stolt för Sverige så är det nu.

Denna höjdpunkt vill jag dela med min familj mina nära vänner och de som känner lika dant.

Min midsommar är starkt präglad av midsommarfirandet i Gräfsnäs som pågått i hela mitt liv. Jag har i detta firande funnit en plats där längtan att vara tillsamman betytt enormt mycket för arrangörer och deltagare. Min egen insats i firandet som lekledare stimulerar mig fantastiskt mycket där glädjen hos de som dansar speglar livet. Ett liv som fylls av att göra saker tillsammans, hitta någon att dela det med förkvällen nu eller att skapa ett längre tillsammanskap, kanske en vän för livet.

Min midsommar är känslor och tillsammansskap. Midsommarafton är för mig tillfället att vara människa med andra människor. Låt oss fira midsommar med bröstet fullt av värme och stolthet.

Holger Andersson

Foto: PRIVAT
Magdalena Magnusson, Equmenia Gräfsnäs Sollebrunn.

Torsdag 21 juni

Förberedelser inför midsommarafton

Jag heter Magdalena Magnusson och är med i equmenia Gräfsnäs Sollebrunn, som finns med under midsommarfirandet i Gräfsnäsparken. Så länge jag kan minnas har jag firat midsommar i Gräfsnäs där jag är uppväxt.

Under året har en del för

beredelser skett genom i midsommarkommittén med programplanering. Men i kväll sker förberedelser på plats inför morgondagens firande. Min mamma och jag brukar fixa smörgåsar och kaffe till de som finns på plats för att förbereda morgondagens firande.

Det brukar vara en trevlig stund och det är roligt att se alla personer i varierande åldrar som på något sätt hjälper till för att få allting klart. Vid 18-tiden börjar byggandet och när mamma och jag kommer med kvällens fika brukar fikatälten vara uppe och möbler avtorkade och insatta. Scenen brukar vara på gång upp. Det är ett meck att få alla delar på rätt plats. Inne i slottsruinen sätts bord i ordning för att kunna servera fika. Vid kanontornet fixas det inför glassförsäljning och korvgrillning. Även ett ljudtält sätts upp för att skydda utrustningen från bl.a. regn. Är det midsommar finns ju risken (eller chansen?) att det kommer regn.

De brukar vara människor både här och var som kommer fram för att fika tillsammans en stund och kolla av läget inför morgondagen. När alla är mätta och nöjda fortsätter förberedelserna. Det är mycket som ska fixas och komma på plats innan midsommarstången får hjälp att komma upp på borggården i morgon strax efter kl 17.00. Vilken tur att vi är många som hjälps åt med varsin del! Alla bidrar med det han eller hon kan.

Vi hoppas att regnet håller sig borta imorgon och att många besöker oss under eftermiddagen och kvällen. Imorgon kan man kl 10.00 hjälpa till att klä midsommarstången i närheten av slottet, medan jag och ett gäng fixar smörgåsar till kvällens servering.
Magdalena Magnusson

Scenen ska sättas på plats. Foto: Privat
Pastor Bertil Carlsson. Foto: Privat

Onsdag 20 juni

Hej. Jag heter Bertil Carlsson och är pastor i Gräfsnäskyrkan, som är en av tre Equmeniakyrkor som arrangerar midsommarfirandet i Gräfsnäsparken. I år skall jag få vara konferencier, vilket är en ny uppgift för mig i just detta sammanhang. Förra året fanns jag med, tillsammans med pastor Kerstin Wängberg från Nossebro, som minglande pastor vid en mobil pastorsexpedition vid sidan om scenen.

I år får jag ta steget upp på denna scen och lotsa en rad aktörer genom ett fullmatat program. Jag får dela plattformen med sångare, musiker, lekledare och trollkarl.

Midsommarfirande är en folkfest med djupa rötter. Det handlar om Skapelsen, livet, fruktbarheten, framtidshoppet… Barnen och blomstrens skönhet har en framskjuten plats. Det har med kyrkans budskap att göra. Du behöver bli som barn för att nå Guds rike, sa Jesus. Öppen för livet, tacksam för ljuset, glad över skönheten, självklar att älska och älskas.

Om detta handlar den folkliga midsommarfesten. Om detta handlar också kyrkoårets texter. ”Skapelsen” är temat för midsommardagen och på söndagen röjer Johannes döparen sedan väg för att vi skall upptäcka att skaparen uppenbarar sig för oss i en människa, Jesus Kristus, som säger; Jag vill att min glädje skall bli fullkomlig i dig.

Så den långa festen i Gräfsnäsparken, med liv och lust i barnslig glädje över sommaren, avslutas framåt natten med en andakt där tre unga människor sjunger om livet och tron på en skapare och jag skall få ge några tankar om livet som en resa, en mognadsprocess. Jag vill inbjuda till möjligheten att låta ljuset bo inom varje människa.

 ”Och det var afton och det var morgon den första dagen” som Gud skapade och denna midsommarafton slutar alltså inte i nattens mörker utan i midsommardagens ljus… 

Jag hoppas på god gemenskap, frisläppt glädje och vördnad inför allt skapat – så att Skaparen får äran för allt detta goda som vi får lov att njuta! Glad midsommar!
Bertil Carlsson

Equmenias husband för midsommarfirandet i Gräfsnäsparken. Foto: Privat.

Tisdag 19 juni

I år är vi ett gäng på sju sångare och musiker i husbandet. Vår huvudsakliga uppgift under midsommarveckan är att leda sång och musik under midsommaraftonens firande i Gräfsnäs. Husbandet leds av Jenny Arvidsson på piano som för övrigt har ansvarat för musiken i över femton år. Övriga medverkande varierar från år till år. Under våren kommer frågan från Jenny om vi i Husbandet vill vara med och sjunga på midsommarafton igen, varpå vårt svar givetvis blir ”självklart”.

Vi träffas ett antal gånger för att spåna fram och öva in nya och gamla låtar till polonäsen. Musiken och sången till barn- och folklekarna går på rutin nu för tiden. Musiken till polonäsen varierar som sagt från år till år och innehåller alltid några modernare radiodängor men även några gamla godingar som med tiden har blivit våra favoriter.

Låtarna till polonäsen behöver ha rätt takt för att de som dansar inte ska komma bort sig. Hjälp med detta får de från oss och vår lekledare Holger Andersson.

På midsommaraftons kväll gäller det att ha koll på klockan. Det är mycket som händer, det ska soundcheckas, sjungas, fikas, gås på toa och se till att barnvakterna är på plats. Tiden går fort och vips så är det dags att sjunga igen och då behöver barnen vara ammade och kaffet uppdrucket.

Från scenen har vi en härlig utsikt på folk som strömmar till och från slottsruinen under kvällens gång. Glada och dansande barn, ungdomar och vuxna. När kvällen är slut ser vi redan fram emot att få sjunga vid nästa års firande!

Husbandet består i år av Jenny Arvidsson, Miriam Evaldsson, Anna Svantesson, Tobias och Johanna Strand, Andreas och Angelica Molin.

Foto: PRIVAT
Carin Evaldsson.

Måndag 18 juni

Midsommarfirande i Gräfsnäs Slottspark

Så länge jag kan minnas, cirka sextio år, har jag firat midsommar i Gräfsnäs. Första gången var jag en tvärhand hög, och midsommarstången stod då på den plats där Gräfsnäskyrkan ligger idag. Som barn fick jag i uppdrag av min pappa att plocka en hink blommor till midsommarstången. Det var mitt första sommarjobb och som allt annat ideellt arbete mycket dåligt betalt.

Någon gång på sextiotalet flyttade midsommarfirandet till Slottsparken. Då var det endast lekar för barnen runt midsommarstången.

I början av sjuttiotalet kom en ny pastor, Tore Axelsson, till församlingen. Han förde med sig värmländska midsommartraditioner och programpunkterna blev allt fler. Han hade många strängar på sin lyra och var bl.a. en hejare på att leda folklekar. Om detta ingick i pastorsutbildningen är dock ännu oklart. Min pappa, Nils Persson, var pastorns trogne vapendragare. Tillsammans drevs de av lusten att skapa ett drogfritt midsommarfirande, som skulle vara tillgängligt för alla.

Mycket av det som lades en grund för under sjuttiotalet finns ännu kvar, men aktiviteterna har växlat.  Under några år spelades ett folklustspel som handlade om Gustav Wasa. Det har funnits cirkusartister som visat sina färdigheter, musiker, sångare, folkdanslag, trollkarl och barnteater. En groda kommer lagom till barnlekarna varje år. En gång, när mörkret fallit, kunde vi se en eld på sjön som bars upp av en flotte. Eld och vatten på midsommarnatten, det var magiskt.

Ingen fest utan mat av något slag. Det har bryggts hinkvis med kaffe, stekts våfflor, grillats korv i ofantliga mängder under årens lopp.

Under några år samlades många ungdomar på midsommardagens kväll. Då skulle man dansa runt midsommarstången utan barn och gamla. Då var det ungdomarnas kväll och traditionen levde sitt eget liv, utan mobiltelefoner eller Facebook, alla kom ändå.

Det har alltid funnits ett orosmoln på midsommarhimlen. Vad ska det bli för väder?? Hur vädret sen har varit har en strid ström av människor vandrat in på borggården när midsommarstången rests. För somliga är det en ”hemvändardag” då man ses i Gräfsnäs.  På senare tid har vi också fått dela med oss av våra traditioner till människor från alla jordens hörn.

En andakt har alltid avslutat firandet på årets ljusaste natt. Min förhoppning är att det gudomliga ljuset, skall lysa på alla er som kommer till Gräfsnäs på midsommarafton.

Från början var det Sollebrunns SMU som arrangerade midsommarfirandet. Idag är det Equmenia i Magra, Nossebro, Sollebrunn och Gräfsnäs.
Carin Evaldsson

——————————–

  • Cia Persson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.