Foto: MARTEN BJORK på Unsplash

Moppeföräldrar får infobroschyr

Alingsås

En folder med information om vad som gäller för mopeder och a-traktorer i trafiken – det skickas nu ut till familjer med 15-åringar.

Det är det lokala brottsförebyggande rådet, vilket är ett samarbete mellan kommunen och polisen i Alingsås, som nu vill informera om vad som gäller för a-traktorer och mopeder i trafiken. Och det sker alltså i form av en folder till utvalda hushåll.

– Av omsorg till både ungdomar och föräldrar vill vi informera förebyggande så att man vet vad som gäller om något skulle hända, säger Lotta Jofjord, kommunpolis, och Charlott Klug, kommunens folkhälsostrateg, i ett pressmeddelande.

Förebyggande insats

Det brottsförebyggande rådet arbetar för att gemensamt för att hitta frågor där de kan arbeta med förebyggande insatser. Och fokus riktas nu alltså på körning med a-traktorer och mopeder.

– Vi har ett ganska stort antal mopedister och A-traktorförare i kommunen och det har vi inget emot, däremot ser vi att det är en del missuppfattningar och tveksamheter i hur de kan och ska användas, och därför gör vi nu en särskild insats på området, säger Lotta Jofjord.

Informerar i folder

De hushåll med 15-åringar, eller med barn som snart fyller 15 år, kommer inom den närmsta tiden i brevlådan få en folder om vad som gäller för körning med mopeder och a-traktorer. Vad man från kommun och polis bland annat vill poängtera är att föräldrar kan bli ansvariga om barn under 18 år framför trimmade fordon eller om de kör berusade. Den som ertappas med att köra en trimmad moped kan dessutom tvingas att vänta med att få ta körkort till efter 18-årsådagen.

Slarv och okunskap

Från det lokala brottsförebyggande rådets sida vill man av välmening informera familjerna om vad som gäller.

– Det här gör vi av omsorg av både barn, föräldrar och medtrafikanter. Vi har haft ett par olyckor i kommunen där den här typen av fordon framförts och ibland kan det vara så illa att det slarvats med eller inte funnits tillräcklig kunskap om hur den här typen av fordon ska användas i förarens familj, konstaterar Charlott Klug som hoppas att alla som får foldern också tar sig tid att läsa igenom den och sätta sig in i vad som gäller.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.